Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Son yıllarda dış ticarette rekorlar kıran Türkiye'de yaşayanlar, güzel görünmek için 2011 yılında yarım milyar doların üzerinde kozmetik ithalatı yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye'nin 2011'deki kozmetik ürün ithalatı 514,2 milyon dolar oldu. Söz konusu ithalatın içindeki en büyük kalemi 95,7 milyon dolarla kremler, emülsiyonlar ve yağlar oluşturdu.

Kremler, emülsiyonlar ve yağların ardından en çok paranın ödendiği ürün ise şampuanlar oldu. Türkiye, geçen yıl 92 milyon dolar şampuan ithalatı gerçekleştirdi.

Şampuanları ise sırasıyla diş macunları/tozları ve saç boyaları izledi. Bu iki ürünün ithalatına da geçen yıl toplam 101,8 milyon dolar ödendi.

-Kadınlar, kozmetiğe 20 kat daha fazla para ödedi-

Geçen yıl gerçekleştirilen toplam kozmetik ürünleri ithalatı içerisinde, kadınların kullandığı ürünlerin maddi değeri, erkeklerin kullandığı ürünlerin değerini neredeyse 20'ye katladı.

Söz konusu ithalat içerisinde, kadınlara yönelik ürünlerin değeri 155,2 milyon doları bulurken, erkeklere yönelik ürünlerin ithalatı yalnızca 8,2 milyon dolar oldu.

Kadın ve erkeklerin birlikte kullanabilecekleri kozmetik ürünlerin toplam ithalatı ise 350,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

-En az para, saçları şekillendirmeye ödendi-

Geçen yıl kozmetik ithalatı içerisinde en küçük payı, saçları kıvırcıklaştırmak için yapılan perma yöntemi ile kıvırcık saçları düzleştirilmek için gerçekleştirilen defrize yöntemi için kullanılan müstahzarlar aldı.

Bu kalemin ardından en az para traş için kullanılan losyonlara ödendi.

Diş aralarını temizlemekte kullanılan iplikler de yine en az ithal edilen ürünler arasında yerini aldı.

-İthalat yükte hafif, pahada ağır-

Öte yandan, Türkiye, 514,2 milyon dolar kozmetik ithalatına karşılık 381,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Söz konusu dış ticaret incelendiğinde, yapılan ihracat ve ithalatın miktarı ile değeri arasında ters orantı olduğu gözlendi.

Türkiye, 101 bin ton civarında kozmetik ürünü ihraç edip, bu ihracattan 381,7 milyon dolar kazanırken, 514,2 milyon dolar ödediği kozmetik ürünlerinin ağırlığı 76,2 bin ton tuttu.

Bu rakamlara göre, Türkiye'nin kozmetik ürünleri ihracatının kilogramı 3,77 dolara gelirken, ithal edilen kozmetik ürünlerinin kilogramına 6,74 dolar ödendi.