Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar yeni haftaya gergin başladı

Piyasalar yeni haftaya gergin başladı

Geçen hafta duraklayan varlık fiyatlarındaki artış bu hafta da devam ediyor

Giriş: 26 Mart 2012, Pazartesi 09:20
Güncelleme: 26 Mart 2012, Pazartesi 17:57

Geçen hafta duraklayan varlık fiyatlarındaki artış bu hafta da devam ediyor.

AVRUPA’DAN KARIŞIK SİNYALLER

Krizden çıkma yolunda önemli adımlar atmasına rağmen politika yapıcıların hala temel çözümler üretmedikleri bölgeden gelen sinyaller de karışık olmaya dedam ediyor. İtalya Başbakanı Mario Monti bölgede atılan adımları överken İspanya’nın borç krizi endişelerini yeniden alevlendirebilecek kadar güç bir durumda olabileceğini ve kamu maliyesine hiç dikkat etmediğini açıkladı. İkinci Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) sonrasında da devam eden çevre ülke bonolarına olan ilgi İspanya için devamlı olmadı. 10 yıllık tahvil faizi % 5.37’den işlem gören ülkenin faizi % 5.044 ödeyen İtalya’ya göre primli. Diğer yandan ise 30 Mart’ta toplanacak olan Avrupa Maliye Bakanları toplantısında iki fonun birleşmesine ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Şu an kullanımda olan EFSF (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) ve Temmuz’da devreye girecek kalıcı Avrupa İstkrar Mekanizması’nın (ESM) birleştirilmesi düşünülüyor. Varolan kurala göre iki fonun büyüklüğünün toplamı 500 milyar Euro’yu geçemezken, birleşmeye karşı olan Merkel yönetiminin yumuşadığı yönünde haberler Pazar günü Der Spiegel’de yayımlanmış durumda. Bu durumda 30 Mart’ta gözler Kopenhag’a çevrilmiş durumda. Euro / Dolar güne 1.3259’dan başlıyor ve bir önceki güne oranla geri çekilme % 0.09 düzeyinde.

ASYA’DAN İSTEKSİZ GÖRÜNTÜ

Asyalı yatırımcılar varlık fiyatlarını yeni yükseklere çekmek için pek de istekli görünmüyorlar. MSCI Asya Endeksi % 0.3 geri çekiliyor. Hindistan hisse senetleri için Goldman Sachs ağırlığını arttır tavsiyesi verirken Merrill Lynch de Japonya Topix Endeksi için hedef fiyatını 900’den 950’ye yükseltmiş durumda. Kurumun tavsiyesinin ardından düşüşlerini geri alan Topix Endeksi % 0.15 artışla 853 puana tırmandı. Çin’de ise görünüm karışık. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.11 artış kaydederken yavaşlama endişeleriyle çakılan tüketici hisselerine talep görülüyor. Diğer yandan hafta sonu çıkan haberlerde Çinli bankaların yerel yönetimlere verdikleri bazı kredileri yanlış sınıflandırdıkları ve buradan doğabilecek zararın 286 milyar Dolar olabileceği şeklinde ifadeler yer aldı. Bir yetkiliye dayandırılarak verilen bilgiler yalanlanmazken, banka hisselerinin baskı altında kaldığı görüldü. Diğer yandan Çin hisselerinin Hong Kong’da ilem gören tiplerinde satışlar yaşanmaya devam ediyori düşüş böylece 9. Güne de varmış oldu. Mali yıl sonu yaklaşan Japonya’da Yen değer kaybediyor. 82.68’e yükselen Dolar / Yen risk iştahına yardımcı olurken 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.1 geriliyor.

EMTİADA SESSİZ BAŞLANGIÇ

Cuma günü 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.12 yükseldi. Bugün ise yatırımcılar bör yön belirlemekte zorlanıyorlar. ABD tipi ham petrol 106.57 Dolar’dan işlem görürken İran’a ilişkin süreç ve ABD ekonomisinden gelen olumlu mesajlar izleniyor. Brent petroldeki seviye ise varil başına 124.82 Dolar olarak öne çıkıyor. Değerli metallerde cılız alımlar izlenirken spot altın ons başına 1.664 Dolar’da Nakit gümüş 32.21’den alıcı bulurken ABD Doları’ndaki sakin seyir yukarı yönlü hareketlere sınırlı şekilde müsaade ediyor. Yıl başından bu yana % 10.8 artan bakırda ise son günlerde gelen satışların düzeltmesi yaşanıyor. Özellikle Londra Metal Borsası’ndaki stokların 2008’den bu yana düşük seyrediyor olması metale moral veriyor. Vadeli işlemlerde yükseliş % 0.34 düzeyinde. Güney Amerika’daki kuru havanın desteklediği soyada % 0.64’lük artış yaşanırken mısır ve buğdayda küçük çaplı satışlar not ediliyor.

GELİŞEN PİYASALAR VE TÜRKİYE

Bu hafta Gelişen Avrupa cephesine merkez bankaları damga vurmaya hazırlanıyorlar. Bugün İsrail, yarın Türkiye, Macaristan ve ardından Çek Cumhuriyeti ve Romanya ile devam edecek Para Politikası Kurulu toplantılarının ardından kurlar ve varlık fiyatlarında yeni dengeler aranacak. Perşembe günü istisnai gün uygulamasıyla piyasaya % 5.75’ten repo fonlaması yapmaya ara veren TCMB sonrasında gösterge faiz % 9.67’ye çıkarken TL’de sakinleşme yaşandı. Dolar / TL güne 1.80’in altından başlarken 2.12’ye tırmanan Sepet Kur 2.0921’de. Euro / TL ise 2.3851’de. Salı günü faiz koridorunu daraltacağı düşünülen bankanın son TL kayıplarıyla beraber bu cephede hareketsiz kalması ve geçerli tüm faiz oranlarını sabit bırakması bekleniyor. Bankanın zorunlu karşılıklarda yapacağı değişikliklerle de bankacılık sektörünü ve kredi mekanizmasını rahatlatması bekleniyor ancak bunun hangi toplantıda olacağı henüz kesinleşmiş değil. Karşılıklardaki indirim beklentisi ve hisse senetlerine olan global ilgiyle yukarı hareketlenen İMKB 100 Endeksi geçen haftayı üst üste gelen 4 düşüşle tamamladı. Cuma günü % 0.6 düşen endeks kapanışı 61.417 puandan yaptı. Bankacılık hisseleri % 1.09 değer yitirirken sanayi hisselerinde % 0.28’lik düşüş yaşanmıştı.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- Euro Bölgesi'nde Şubat ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak 11:00

- Almanya'da IFO güven endeksi açıklanacak 11:00 Önceki: 109,6

- TCMB Mart ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak 14:30 Önceki: 72,9

- TCMB Mart ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak 14:30 Önceki: 107,3

- ABD'de Şubat ayı Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak 15:30

- ABD'de Şubat ayı tamamlanmamış konut satışları endeksi açıklanacak 17:00

Gökhan Şen

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com