Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ergün'den zam ve büyüme yorumu

Ergün'den zam ve büyüme yorumu

  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, elektrik ve doğalgaza gelen zammı ve ülkenin büyüme performansını değerlendirdi

Giriş: 02 Nisan 2012, Pazartesi 12:46
Güncelleme: 02 Nisan 2012, Pazartesi 12:49

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 4. çeyrek büyüme rakamının beklentiler istikametinde olduğunu belirterek, ''Son çeyrekte yüzde 5,2'lik bir büyüme rakamı gerçekleşti ve yılın tamamında yüzde 8,5'luk bir büyüme oldu. Bu büyüme rakamıyla 4. çeyrek itibariyle dünyada 3. sıradayız'' dedi.

Ergün, NTV'ye yaptığı açıklamada, ''Son çeyrekte yüzde 5,2'lik bir büyüme rakamı gerçekleşti ve yılın tamamında yüzde 8,5'luk bir büyüme oldu. Bu büyüme rakamıyla 4. çeyrek itibariyle dünyada 3. sıradayız. Ve muhtemelen de yılın tamamı itibariyle de Çin'den sonra ikinci sırada olabiliriz. 3. 4. çeyrekte Hindistan ikinci Türkiye 3. Rusya 4. şeklinde bir sıralama var. Ama yılın tamamını Hindistan henüz açıklamadı. Neticelere göre Türkiye Çin'den sonra yılın tamamını en çok büyüyen ikinci ülke olarak tamamlamış olacak'' dedi.

Ergün, Türkiye'nin geçen 8-9 sene içinde çok iyi adımlar attığını, temelini sağlamlaştırdığını ve ekonomisinin de yüzde 8,5 büyüme gerçekleştirebildiğini, 10 bin 500 dolarlık fert başına milli gelir düzeyine ulaşabildiğini vurguladı.

Ergün, ''Bu istikrarı bozmazsak, bu büyüme ortamını bozmazsak, bu makroekonomik dengeleri, mali disiplini, bütçe disiplinini korumaya devam edersek, Türkiye 2023 hedeflerine de ulaşabilir. 2023'de hedefimiz 2 trilyon dolarlık bir milli gelire ulaşmak. Fert başına yaklaşık 25 bin dolara varan bir milli gelirin olması'' dedi.

Bu yılın ilk çeyreğinde döviz ve petrol fiyatlarındaki artışların etkisi ve içerde kredi mekanizmalarını dengelemek adına yaptıkları faaliyetler dikkate alındığında, büyümede bir yavaşlamanın söz konusu olacağına işaret eden Ergün, ''2011 yılının ilk çeyreği ile mukayese ettiğimizde çok ciddi bir yavaşlamanın 2012 yılının ilk çeyreğinde olacağını söyleyebiliriz. Zaten 2012 yılının tamamı için yüzde 4'lük bir hedef öngörüyoruz. Yüzde 8,5'luk büyüme dikkate alındığında yüzde 4 onun yarısından daha az bir hedef. Bu ihtiyatlı bir hedeftir dünyadaki ve Ortadoğu'daki gelişmeleri ve döviz ve petrol fiyatlarındaki artışları, bunun enflasyon üzerindeki etkilerini dikkate alarak ortaya konulmuş bir hedeftir. Bu hedefi yakalayabileceğimizi 2012 için söyleyebiliriz'' diye konuştu.

-Teşvik sistemi perşembe günü açıklanacak-

Ergün, ''Büyük ihtimalle haftaya, perşembe günü Başbakanımızın programının müsait olduğunu görüyoruz, büyük ihtimalle perşembe günü teşvik sisteminin açıklanması mümkün olabilecek'' dedi.

Sanayici ve yatırımcının beklenti içinde olduğunu, yeni dönemde teşvik sisteminde bazı yeni mekanizmaların da devreye gireceğini dile getiren Ergün, ellerinde 3 yıllık bir uygulama olduğunu, bu teşvik mekanizmasının aksayan ve revize edilmesi gereken yönleriyle, çok olumlu sonuçlar elde ettikleri yönlerin de bulunduğunu ve bunları dikkate alarak yeni bir kurgu gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Ergün, bütün bu kurguyu perşembe günü açıklayacaklarını kaydetti.

-Elektrik ve doğalgaz zammı-

Elektrik ve doğalgaza gelen zammın sanayicilere etkisi konusunda da Ergün, kuşkusuz zamların olumsuz etkisinin olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

'Bu süreçler, özellikle döviz dalgalanmalarının, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların yaşandığı süreçler, enerji maliyetlerinde de etkili olan süreçlerdir. Bu süreçler firmaların biraz daha fiyat, sözleşme, pazar ve üretim esnekliklerini biraz daha artırılabilmesi icap eder. Çünkü epey zamandır döviz fiyatlarında faklılaşmalar oldu. Sadece bununla da kalmadı. Biz petrol ithalatçısı ülke olduğumuz için petrol ithalatının maliyeti yükseldi. Bir de petrol fiyatları ayrıca yükseldi. Dövizle birlikte petrol fiyatlarının da yükselmesi fiyatlar üzerinde çifte etki meydana getirdi. Dolayısıyla bizim petrolde dışa bağımlı ülke olmamız, enerjimizin yüzde 45'ini doğalgazdan elde eden ülke olmamız ve doğalgaz maliyetlerinin büyük şekilde bize yansımış olması, yüzde 8,5 civarında elektrik fiyatlarına zam yapılması zaruretini ortaya çıkardı. Bu arzu edilen bir şey değil. Arzu etmeseniz de bazen şartlar, dünyadaki gelişmeler sizi o istikamete götürüyor.

Bu bize enflasyonla mücadele konusunda bazı yeni kararlar almaya da yöneltebilir. Merkez Bankası bu konuda yeni kararlar alacaktır. Kuşkusuz ekonomik aktivitelerimizi de bu etkileyecektir. Ekonomik aktivitelerimizde biz neyi gözden geçirdik? Yüzde 8,5 büyüme gerçekleştirmişken, 2012'de yüzde 4'lük bir hedefle revize ettik de daha küçük bir hedef koyduk. Çünkü dünyada bu gelişmelerin olabileceğini ve bizim ekonomimizi etkileyeceğimizi bildiğimiz için hedefimizi küçülttük ama durmadık. Türkiye ekonomisi için en büyük problem durgunluk olur. Enflasyon elbette önemli ama enflasyondan daha ziyade Türkiye ekonomisi için en büyük tehdit durgunluk tehdididir. Türkiye ekonomisinin durmaması lazım.''