Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, dün İspanya'da Hazine borçlanma ihalesine düşük talep gelmesinin Avrupa'nın borç krizini kontrol altına alamayacağı endişelerini artırması ve Tayvan'ın hisse senedi işlemlerinde sermaye kazançlarına vergi uygulayabileceği haberlerinden olumsuz etkileniyor.

Oto üreticisi Hotai Motor Co., BNP Paribas SA'nın hisse notunu düşürmesinin ardındani Taipei'deki işlemlerde yüzde 6.9 düştü. Güney Kore'nin en büyük dökme yük gemi şirketi STX Pan Ocean Co., beklenenden daha fazla faaliyet zararı açıklayacağına yönelik endişelerle yüzde 4.3 geriledi. Citic Securities Co., Çin'in hisse senedi, tahvil ve banka mevduatlarına yönelik daha fazla yabancı yatırıma izin vereceğini açıklamasının ardından, Şanghay'daki işlemlerde yüzde 6 değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 yükselerek, Hong Kong saati ile 14:20'de 1,038.03 puana çıktı. Endekste, yükselen dört hisseye karşılık yaklaşık yedi hisse değer kaybetti. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.6 gerileyerek Asya'da en hızlı düşen endeks oldu. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.4 yükseldi. Avrupa'da, İspanya finans piyasalarında borçlanmada zorlanıyor. İspanya Hazinesi dünkü borçlanma ihalesinde, 2.6 milyar euroluk (3.4 milyar dolar) satış ile, maksimum hedef olarak açıkladığı aralığın alt sınırına yakın bir miktarda borçlandı.

San Francisco'da Sentinel Asset Management Inc.'den Katherine Schapiro, "Avrupa tamamen kurtulmuş değil. İspanya'da bono ihalesi bunun bir göstergesi" dedi ve "Böylesine güçlü bir ilk çeyreğin ardından, bir miktar kar satışı beklemek sürpriz değil. Aşağı yönde biraz daha potansiyel var ve açık olmak gerekirse, bu sağlıklı bir hareket" değerlendirmesinde bulundu.