Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD işsizlik başvurularının dört yılın düşüğünde gerçekleşmesine rağmen İspanya ile İtalya'nın borçlanma oranlarındaki artış ve Almanya'nın sanayi üretiminin beklenenden hızlı düşmesi piyaslara Paskalya Tatili öncesinde karışık seyir yaşattı.

-Borsalar

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 9,795.12 puana geriledi ve 15 Aralık'tan bu yana en sert 3 günlük kaybına işaret etti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 833.99 puandan işlem gördü. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda'nın Japonya Merkez Bankası'nın başına getirilmesi için önerdiği ismin daha esnek politika isteyen yasakoyucular tarafından reddedilmesi üzerine hisse senetleri kayıplarını azalttı.

Şanghay Bileşik Endeksi 2,302.24 puana yükselerek 16 Mart'tan bu yana en büyük sıçramasına işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.4 artışla 2,489.08 puana çıktı. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi ise dün yüzde 1.7 düşüş kaydederek 101.89 puandan kapandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek, Londra'da 259.07 seviyesinden kapandı. Bu yükselişe karşın, endeks halen bu hafta yüzde 1.6 kaybettirmiş durumda.

Batı Avrupa'nın bugün işlem gören 15 ulusal gösterge endeksinin 9'u günü ekside kapattı. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 0.2 yükselirken İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 0.4 çıkış gösterdi. DAX Endeksi ise yüzde 0.1 kayıp verdi. Danimarka, Norveç ve İzlanda borsalarında bugün tatil sebebiyle işlem yapılmazken yarın ise Paskalya sebebi ile tüm Avrupa Borsaları kapalı olacak.

S&P 500 Endeksi New York'ta yerel saatle 14.03'te yüzde 0.09 düşüşle 1,397.75 seviyesinde seyrederken Dow Jones Endüstri Endeksi ise yüzde 0.38 kayıpla 13,025.60 seviyesine geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0.25 artışla yüzde 3,075.86 seviyesine yükseldi. 

-ABD işsizlik başvuruları dört yılın düşüğünde

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları dört yılın en düşük seviyesinde gerçekleşirken ekonominin sağlığının yerine gelmekte olduğuna dair işareti de verdi.

Başvurular 31 mart tarihli haftanın bitiminde 6 bin düşüşle nisan 2008'den beri en düşük seviye olan 357 bine geriledi. Bloomberg'in 43 ekonomist arasında yaptığı araştırmanın ortalamasına göre beklenti ise 355 bindi.

Açıklamada, dört haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının da 361 bin 750'ye gerilediği, bu rakamın da son 4 yıldaki en düşük rakam olduğu belirtildi. Ortalama işsizlik maaşı başvuruları son altı ayda yüzde 13 azaldı.


-İspanya ve İtalya bonoları hızlı değer kaybediyor

İtalyan ve İspanyol bonoları, Avrupalı otoritelerin bölgedeki borç krizinin yayılmasını durdurmada zorlandıkları yönündeki endişelerle hızlı düşüyor ve yüksek getirili diğer ülke bonolarına gelen satışlara öncülük ediyor.

10 yıl vadeli İspanyol bonolarının faizi, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Aralık ayında, uzun vadeli  refinansman operasyonları (LTRO) ile 3 yıl vadeli kredi vermeye başlamasından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Almanya'nın beş yıl vadeli bonolarının faizi, yatırımcıların en güvenli varlıklara yönelmesinin etkisi ile rekor seviyeye düştü. İspanya Hazinesi dün, kamu borcunun rekor seviyeye çıkacağını gösteren bütçe tasarısının sunulmasından sonraki ilk borçlanma ihalesinde, maksimum satış hedefinin altında satış yaptı.

-Almanya'da sanayi üretimi beklenenden hızlı düştü

Almanya'da sanayi üretimi Şubat ayında, soğuk hava koşullarının inşaat işçilerini çalışma alanlarından uzak tutmasının etkisi ile beklenenden hızlı düştü.

Sanayi üretimi Şubat ayında önceki aya göre yüzde 1.3 düştü. Bu veri Ocak ayında revize edilmiş rakamla yüzde 1.2 artmıştı. Bloomberg News'un anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.5 düşmesi yönündeydi. Sanayi üretimi yıllık bazda, çalışma günlerine göre düzeltilmiş rakamlarla yüzde 1 geriledi.

-Yunanistan 20.2 milyar euroluk takas daha yapacak

Yunanistan Maliye Bakanlığı günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada, borçlarının yeniden yapılandırması planı planı kapsamında, ikinci ayağının süresi 20 Nisan'a kadar uzatılmış olan borç takasında 20.2 milyar euroluk daha swap yapılacağını duyurdu.

Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın açıklamasında, 11 Nisan'da, 20.2 milyar euro değerinde Yunanistan'ın uluslararası ve Yunanistan yasalarına tabi şirket tahvillerinin de takas operasyonuna eklenmesi için çalışacağını söyledi.

-İngiltere MB faiz değiştirmedi

İngiltere Merkez Bankası, yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün yaptığı toplantıda yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranını aynı seviyede bıraktığını açıkladı.