Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da sanayi üretimindeki yavaşlamanın, Avrupa ekonomisinin daraldığına ilişkin endişeleri artırararak, ihracatçıların kazanç görünümünü karartmasıyla Asya Borsaları geriledi; MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yılın en büyük haftalık kaybını genişletti.

Satışlarının beşte birini Avrupa'da kaydeden Sony Corp. yüzde 0.8 değer kaybetti. Kobe Steel Ltd., tahmininin iki katı zarar açıklamasının ardından çelik üreticileri arasındaki kayıplara öncülük etti. İlaç üreticisi Astellas Pharma Inc., yeni ürününün onay almasının ardından yüzde 3.4 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 125 puana geriledi. Endekste değer kazanan ve kaybeden hisse sayısı neredeyse birbirine eşitti. Bu hafta endeks, 16 Aralık'tan bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydederek yüzde 1.3 geriledi. Japonya, Güney Kore ve Tayvan, bölgede açık olan sayılı büyük borsalar arasındaydı. Bugün ABD'de açıklanacak olan tarımdışı istihdam verilerinin öncesinde Japon borsalarındaki işlem hacmi, 30 günlük gün içi ortalamasının yüzde 25 altında seyretti.

Avrupa ekonomisinin aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu ve bunun dünyanın geri kalanına nasıl yansıyacağının izleneceğini belirten RCM Japan Co.'nun yatırım genel müdürü Kazuyuki Terao, bugün alım yapmanın zor olduğunu söyledi. Terao, ABD'den gelecek istihdam rakamlarının nispeten güçlü olabileceğini, ancak piyasanın buna nasıl tepki vereceğinin bilinmediğini aktardı.