Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yayımlanan Die Welt gazetesine demeç veren Pedro Passos Coelho, Portekiz'in planlandığı gibi 2013 yılında piyasalara dönmesini kesinlikle istediğini ancak bazı nedenlerle gerçekleşmemesi halinde Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Portekiz için yardımlarını uzatacağını ifade etti.

Bunun kesinlikle ikinci yardım planı anlamına gelmediğine işaret eden Coelho, ikinci yardım paketi için bir neden göremediğini vurguladı.

Coelho, programın planlandığı gibi ilerlediğine dikkati çekerek, ''Tüm önemli hedeflere ulaştık'' dedi.

Piyasada devam eden belirsizlik, Yunanistan gibi Portekiz'in de daha fazla mali yardıma ihtiyacı olabileceği beklentilerini artırıyor.

Portekiz'in Eylül 2013'de tahvil itfası için 9,7 milyar avro, 2014 yılında 15,9 milyar avro, 2015 yılında 14,5 milyar avro ve 2016 yılında da 25,4 milyar avroya ihtiyacı bulunuyor.

Portekiz Merkez Bankası, geçen yıl çift dipli resesyondan sonra bu yıl ekonominin yüzde 3,4 daralacağını tahmin ediyor. IMF ise ülkenin gelecek yıl yüzde 0,3 ve 2014 yılında yüzde 2 büyümesini bekliyor.

İşsizlik oranının yüzde 15'e yükseldiği Portekiz'de, 2010 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 9,8'i seviyesindeki bütçe açığı geçen yıl GSYH'nin yüzde 4,2'sine geriledi.

Hükümet bu yıl ise bütçe açığını GSYH'nin yüzde 4,5 seviyesinde olmasını hedefliyor.

Şu anda GSYH'nin yüzde 107'si seviyesindeki kamu borcunun 2013 yılında yüzde 115'e çıkması ve daha sonra kademeli olarak düşmesi bekleniyor.

Portekiz, geçen yıl mayıs ayında Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 78 milyar avroluk kurtarma paketini kabul etmişti.