Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman ''Neue Osnabrücker Zeitung'' gazetesine açıklama yapan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, borç krizi yaşayan ülkelerde reformların yapılmakta olduğunu ve Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ile önemli bir güvencenin oluşturulduğunu belirterek, ''Şimdi artık gerekli olan herşeyi yaptık'' diye konuştu.

Şimdi önemli olanın, herkesin görevini yerine getirmesi ve yavaş yavaş yeniden yeşermeye başlayan güven ortamının yeni talep, söylenti ve sorunlarla yıpratılmaması olduğunu ifade eden Schaeuble, Almanya'nın da, tüm dünyanın güven duyması sebebiyle bu borç krizinin aşılmasında çok önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.

Almanya'nın, ESM'ye yaptığı ödemeleri de, öngörüldüğü gibi 2015 yılında değil, 1 yıl daha önceden tamamlayacağını belirten Schaeuble, ülkesinin bu yıl ve gelecek yıl ESM'ye yaklaşık 8,7 milyar avro ödeme yapacağını, 4,3 milyar avroluk son kısmı da 2014 yılında ödeyeceğini söyledi.

Schaeuble, ESM'nin gelecek yıl içinde bile, öngörülen toplam 80 milyar avroluk paradan 64 milyar avroya sahip olacağını kaydetti.