İş adamları Çin çıkarmasını yorumladı
Türkiye'nin önde gelen iş adamları FİBA Holding YKB Hüsnü Özyeğin ve Kibar Holding YKB Ali Kibar, Türk heyetinin Çin çıkarmasını Bloomberg HT'ye değerlendirdi
Aynı zamanda Türk-Çin İş Konseyi Başkanı olan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ile Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar Bloomberg HT'ye Türkiye'nin Çin ziyaretinin oldukça önemli olduğunu ifade etti.
Özyeğin, Pekin'den Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Çin'in Türkiye için büyük potansiyel arz ettiğini ifade etti.
"ÇİN, TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK POTANSİYEL"
Özyeğin, "1996'dan beri rakamlara bakınca 2011'e kadar Türkiye'nin Çin ile olan ticaretinde 100 milyar dolar açık verdiği görülüyor. Ülkemiz ile Çin arasında müthiş bir dengesizlik var. Onun için, Çin'e daha fazla mal ihraç edebilmek için sanayi kapasitemizi artırmalıyız...Çin Türkiye için büyük potansiyel. Çin geliştikçe ve zenginleştikçe Türkiye için her konuda önemli pazar haline gelecek" ifadesini kullandı.
Başbakan Erdoğan'ın nükleer konusunda Çin'le yaptığı anlaşmaya değinen Özyeğin, Türkiye için nükleer santralin seçenek değil, zorunluluk olduğunu belirterek, "Nükleer santralleri yapmak zorundayız" diye konuştu.
Kibar Holding CEO'su Ali Kibar da Bloomberg HT'ye Çin'in dünya ekonomisine yön veren bir duruma geldiğini ve bu etkinliğini gelecek yıllarda daha da güçlendireceğini belirtti. Ziyareti 'oldukça faydalı' olarak niteleyen Kibar, "Önümüzdeki dönemlerde bazı konularda işbirliği yönünde bir takım çalışmalara başlıyoruz" ifadesini kullandı.
ENERJİDE TÜRK-ÇİN İŞBİRLİĞİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyaretine eşlik eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın huzurunda Türk ve Çin firmaları arasında başta enerji yatırımları olmak üzere çeşitli konularda anlaşmalar imzalandı.
Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hattat Holding ile Çinli China Avic International Holding arasında Bartın-Amasra'da yerli taşkömürü ile kurulacak olan bin 320 megawatt gücündeki termik santralin mühendislik, satın alma ve inşaat işlerine ilişkin anlaşma Pekin'de paraf edildi. Toplam bedeli 1,5 milyar dolar olan anlaşma, termik santral kurma ve kömür çıkarma konularını kapsıyor.
Anlaşma ile Bartın Amasra'da 700-1000 metre derinliğindeki kuyularda ilk etapta 5 milyon ton taşkömürünün çıkarılması hedefleniyor. Daha sonra 10 milyon ton taşkömürünün çıkarılmasının planlandığı projenin hayata geçmesi ile taşkömürü ithalatının 1 milyar dolar azalması bekleniyor.