Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Avrupa'nın hasta adamı, Avrupa'nın en zengini oldu

Avrupa'nın hasta adamı, Avrupa'nın en zengini oldu

10 yıl önce Avrupa'nın hasta adamı olan Almanya'nın ekonomik hikayesi adeta sıfırdan zengin olma masalını anımsatıyor

Giriş: 11 Nisan 2012, Çarşamba 12:00
Güncelleme: 11 Nisan 2012, Çarşamba 12:02

Almanya'nın ekonomik büyümesi tamamen yurtiçi talepten kaynaklanıyor. Almanya'da işsizliğin 20 yılın en düşüğünde seyretmesi, ücretlerin yıllarca devam eden sıkıntıdan sonra hızlanması ve borçlanma maliyetlerinin düşmesi, tüketicileri daha da fazla harcama yapmaya itiyor.

Öte yandan ülkede artan emlak fiyatları, kemer sıkma politikaları ve yüksek borçları arasında sıkışmış diğer Euro Bölgesi ekonomileriyle de tamamen zıt bir tablo çiziyor.

HSBC Holdings Plc'den BNP Paribas SA'ya kadar birçok bankanın ekonomisti Almanya'nın büyüme tahminlerini yükselterek, iç talebin, ihracatlara rakip olarak yükseldiğine dikkat çekiyor. Yeniden canlanma, Avrupa Merkez Bankası'nın tüm bölge için tek bir para politikası üretmesini zorlaştırsa da, Euro Bölgesi'nin geri kalanının da güçlenip, yeniden dengelenmesine yardımcı olabilir.

10 yıl önce Almanya'nın, Avrupa'nın 'hasta adamı' olduğunu hatırlatan Almanya'nın en eski bankası Berenberg Bank'ın Londra'daki başekonomisti Holger Schmieding, şimdi ise Almanya'nın sağlıklı bir mali denge ile daha fazla büyüme ve istihdamın altın onyılını yaşayacağını söyledi.

Tüketici harcamalarının önümüzdeki yıl yüzde 2 ile 1999'dan bu yana olan yıllık yüzde 0.75 ortalamyı aşabileceğini öngören Londra'daki Jefferies International Ltd.'ın baş Avrupa finansal ekonomisti David Owen, ihracat büyümesinin 1999'dan bu yana ortalama yüzde 2.25 ve ekonomik genişlemenin de yüzde 1.35 olarak gerçekleştiğini tahmin etti.