Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Çin gezisi umduğumdan daha verimli geçti. Tek ülkeyle yürüttüğümüz yeni nükleer güç santrali çalışmalarını Japonya, Güney Kore ve Çin ile yürüteceğiz. Hangisi ülkemizin menfaatlerine uygunsa o tercih edilecek'' dedi.

Bakan Yıldız, enerjideki son gelişmelere ilişkin TEİAŞ Gölbaşı Sosyal Tesisleri Lokali'nde düzenlediği basın toplantısında, Çin gezisinden birçok temasta bulunma imkanına sahip olduklarını belirterek, Çinli yetkililerle rüzgar, güneş ve kömürün yanında nükleer güç santrali konusunda görüşmelerinin olduğunu söyledi.

''Çin gezisi umduğumdan daha verimli geçti. Tek ülkeyle yürüttüğümüz yeni nükleer güç santrali çalışmalarını Japonya, Güney Kore ve Çin ile yürüteceğiz. Hangisi ülkemizin menfaatlerine uygunsa o tercih edilecek'' diyen Yıldız, bakanlık yetkililerin görüşmeyi detaylandırmak için önümüzdeki hafta Çin'e gideceğini dile getirdi.

Bir basın mensubunun, Çin'in üretimlerinin kalitesiz olarak algılandığı ve nükleer güç santrali konusunda kamuoyunda kaygıların olduğunu sorması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

''Çin ile nükleer güç santral konusunda anlaşmamız durumunda, nükleer güç santrali Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve AB'nin belirlediği standartlarda olacak. Rusya ile de anlaşmamız bu şekilde. Nükleer santral konusunda kalitesiz üretim söz konusu olmaz.''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Doğalgazda daha fazla kullanan ile daha az arasında bir fiyat kademelendirmesi üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bu, çok kullananın belki daha çok ödeyeceği bir mekanizma olabilir'' dedi.

Bakan Yıldız, enerjideki son gelişmelere ilişkin TEİAŞ Gölbaşı Sosyal Tesisleri Lokali'nde düzenlediği basın toplantısında, doğalgaza yapılan zammın bir gereklilik olduğunu belirterek, yapılan zamma CHP yönetimi tarafından yapılan eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.

Doğalgazın ithal edilen bir kaynak olduğunu, fiyatının da dışardan belirlendiğini vurgulayan Taner, şunları kaydetti:

''Doğalgaza zam yapılmasaydı artan girdi maliyetleri bütçeye yük olacağı için doğalgaz kullanmayanlara da sirayet edecekti. Bu durum benzinde de geçerli. Zam yapılarak aracı olmayanların bu mali yükü hissetmemeleri isteniyor. Doğalgazın ihtiyaç sahibi vatandaşa bedelsiz verilmesi söz konusu değil. Yerli kaynağımız kömürde bunu yapıyoruz ama doğalgaz ithal bir kaynak. Doğalgazda hibeden ziyade, daha fazla kullanan ile daha az arasında bir fiyat kademelendirmesi üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bu, çok kullananın belki daha çok ödeyeceği bir mekanizma olabilir.''

Petrol gibi doğalgazda da kaynakların çeşitlendirilmesi çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Yıldız, bu doğrultuda Irak'tan doğalgaz alınması için önemli adımlar attıklarını dile getirdi.

Bakan yıldız, Türkiye'nin Irak sınırına yakın bir yerde kurulacak santral sayesinde bu ülkeye elektrik satışının yapılacağını bildirerek, ''Irak'ın kuzeyine sınırda kuracağımız santralle elektrik vereceğiz, onlar da bize doğalgaz verecek. Bu konuda şeffaf bir süreç söz konusu olacak. İhaleyi kazanan firma doğalgazı getirmekle görevlendirilecek'' diye konuştu.

Bakan Yıldız, 28 Şubat Soruşturmasına dair ise ''O dönem, halkın hisleriyle çok ciddi bir biçim oynandığı dönemdi. Ben bu süreci Türkiye'nin normalleşmesi için atılan adım olarak görüyorum'' dedi.