Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikteki kayıp kaçakla ilgili olarak ''2015 yılına kadar gerek özelleştirme programları, gerekse kamudaki dağıtım hizmetlerimizle birlikte, AB standartlarını yakalarız'' dedi.

Yıldız,  Karabük'te bulunmaktan dolayı memnun olduğunu belirterek, kentin sanayileşmenin Türkiye'de çok bahsedilmediği bir zamanda sanayileşmesini başlatmış olduğunu hatırlattı.

Karabük'te özellikle doğalgazın kullanımının meskenlerde daha çok olması durumunda, şehrin daha temiz bir hale geleceğini ifade eden Yıldız, buranın en fazla dikkati çeken özelliğinin, enerji bakımından tükettiğinden daha fazlasını üretebilmesi olduğunu söyledi.

Yıldız, bir gazetecinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kaçak kullanımların bedelinin, diğer bölgelerdeki tüketiciler tarafından karşılanması ile ilgili sorusu üzerine, AK Parti'nin 10 yıllık iktidarı döneminde, elektrikte kayıp kaçak oranının 25'ten yüzde 15'ler seviyesine düştüğünü ifade etti.

Kaçak elektrik kullanan vatandaşların hem devlet, hem de kul hakkına girdiğini dile getiren Yıldız, ''Bu bir kültür. İnşallah yerleştikçe vatandaşlarımızın bu konuda daha fazla hassasiyet göstereceğine inanıyorum'' diye konuştu.

Yıldız, Avrupa Birliği (AB) standartlarında kayıp kaçak oranının yüzde 9-10'lar civarında olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

''2015 yılına kadar gerek özelleştirme programları gerekse kamudaki dağıtım hizmetlerimizle birlikte, AB standartlarını yakalarız. Bunu yakalamış illerimiz var. Bu yüzden teknik olarak bu kabiliyetin içerisindeyiz. Yapabileceğimize de inanıyorum. Dolayısıyla bu problem de ortadan kalkmış olacak.

Şu anda ulusal tarife uyguladığımız, Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar bütün artılar, eksiler bir havuza dökülüyor. Ve o havuzdan çıkan fiyat değerlendiriliyor. Biz bu manada herhangi bir bölgeyi ayırt edemeyiz. Şu anki yapımız bunu gerektiriyor. İnşallah bu problemin de üstesinden geliriz.''



-''Yerli kaynaklarımıza karşı kasıtlı davrananlar var''

Biz gazetecinin hidroelektrik santralleri (HES) yapımı konusunda zaman zaman sivil toplum örgütleri tarafından yapılan protestolar hakkındaki sorusu üzerine Yıldız, sivil toplum örgütlerinin farklı fikirlerine saygı duyan bir hükümet olduklarını ve farklı fikirler olmasının ülkede renklilik oluşturduğunu belirtti.

HES'lerin Türkiye'nin yerli kaynakları olduğunu, bunun yanında doğalgaz gibi ithal edilen kaynakların da bulunduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Şimdi biz elektrik üretiminde olabildiğince yerli kaynakları kullansak iyi değil mi? Biz ne kadar yerli kaynaklarımızı kullanırsak, dışa olan bağımlılığımız o kadar azalacak. İyi niyetle birtakım protestolarda bulunan vatandaşlarımızı haricen söylüyorum, bir kısım manipülatif davrananlar var. Yerli kaynaklarımıza karşı kasıtlı davrananlar var. Çevre, bu ülkenin bir kaynağı, bir zenginliğidir. Ama aynı zamanda nehirlerimiz de bu ülkenin bir zenginliğidir. Niçin bunlardan yararlanmıyoruz? Coğrafyasından dolayı bazı ülkelerde hiç nehir ve yükselti yok. Onlar tabii olarak yararlanamıyorlar. Ama bizde var. Yerli kaynakları mutlaka daha fazla kullanabilmemiz lazım. Yeşile ve çevreye saygı içerisinde bu projelerin hepsi yapılabilecektir. Ve her birisi bize katkı sağlayabilecek bir enerji kaynağıdır.

Eğer biz yalnızca doğalgaz fiyatlarına kalsaydık, maliyetlerimiz daha da artardı. Ama bu ülkede geçtiğimiz yıl içerisinde tükettiğimiz elektriğin dörtte biri HES'lerden elde edilen elektriktir. O zaman 10, 20, 30 yıl önce yapılan HES'lerden üretilen elektriği kullanmamız lazım. Bu onları kullandığımız için ortalamamız daha da uygun hale geliyor. Vatandaşlarımız bu manada yaptıkları protestoların bu ülkeye yol, su, köprü olarak değil de doğalgaz ithalatı olarak döndüğünü bilmeleri lazım. Mutlaka bundan vazgeçeceklerdir diye ümit ediyorum.''