Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kore Merkez Bankası, oynak petrol fiyatları ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin devam etmesiyle, ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Banka, aynı zamanda enflasyon tahmini de düşürdü.

Banka, Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore'nin 2012'ye ait büyüme tahminini yüzde 3.7'den yüzde 3.5'e çekti. Ülkedeki tüketici fiyatlarının ise yıl içinde yüzde 3.2 yükseleceği tahmin ediliyor. Bu oran, Aralık ayında yüzde 3.3 olarak tahmin edilmişti.

Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze girişimini başlatması ve gelişmiş ekonomilerdeki kemer sıkma önlemlerinin ihracat taleplerini azaltmasıyla Güney Kore Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta faizleri 10. kez sabit tuttu. Banka geçtiğimiz hafta tüketim ve inşaat yatırımlarındaki artışın etkisiyle ekonominin ılımlı toparlanma belirtileri göstermeye başladığını ve kademeli olarak uzun vadeli büyümesine geri döneceğini açıkladı.

Kore ekonomisinin geçtiğimiz yılın son çeyreğindeki yüzde 0.3 oranındaki büyümesinin ardından 2012'nin ilk yarısında yüzde 1 büyüme açıklayacağını öngören Kore Merkez Bankası, yılın ikinci yarısında ekonominin ılımlı olsa da yukarı yönlü bir trend izlemesini beklediklerini söyledi.

Won 13 Nisan'da yüzde 0.5 değerlenerek 1,135 seviyesine çıkmıştı. Kospi endeksi ise Nisan ayını yüzde 1.1 yukarıda ve 2,008.91 puan seviyelerinde götürüyor.