Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin Avrupa Kurtarma Fonu'nu sembolik olan "1 trilyon" dolara çıkarmasının yalnızca 3 hafta sonrasında, İspanya'nın durumuna ilişkin endişeler ülkenin borçlanma maliyetlerini bu yılın en yüksek seviyelerine tırmandırdı. 20-22 Nisan'da Washington'da yapılacak olan Uluslararası Para Fonu IMF'nin bahar toplantısının da ana gündemine bu konunun oturması ve Avrupalı liderlerin, fondan daha fazla para istemesi bekleniyor.

ABD, Avrupa'nın kendi kaynaklarını kullanarak krizi aşabileceği konusundaki ısrarcı tavrına rağmen, Euro Bölgesi yetkilileri, küresel yardım alabilmek için yeterli çaba gösterdiklerini söylüyor. İspanya ve İtalya'da tahvil faizlerinin sıçramasıyla durumun aciliyetinin bir kez daha altı çizildi ve "en kötünün geride kaldığını" sanan bölge liderlerini haksız çıkarmış oldu.

Beklenenden daha sakin geçen 3 ayın ardından euro krizinin yeniden geri gelmiş olduğunu söyleyen Londra'daki Berenberg Bank'ın başekonomisti Holger Schmieding, tahvil faizlerindeki son yükselişin piyasadaki panik ortamını yeniden alevlendirdiğini söyledi.

10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi geçtiğimiz hafta 19 baz puan artış kaydederek yüzde 5.98'e çıkarken, İtalya'nın faizleri de 7 baz puanlık sıçramayla yüzde 5.52'ye yükseldi. Euro, dolar karşısında 13 Nisan'da yüzde 0.8 değer kaybederek 1.3078'e geriledi ve 28 Şubat'tan bu yana kaydettiği kayıpları yüzde 2.4'e çıkardı.

İspanya'nın borçlanma maliyetindeki artış, ülkenin ekonomi bakanı yardımcısı Jaime Garcia-Legaz'ı, Avrupa Merkez Bankası'na piyasalara doğrudan müdahale etmesi çağrısında bulunmasına neden olmuştu.