Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Güney Kore Merkez Bankası'nın büyüme tahminini düşürmesi ve İspanya'nın bu hafta borçlanma ihalelerine hazırlanmasından olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri son bir haftanın en hızlı düşüşünü gösterirken, euro değer kaybetti ve emtia fiyatları geriledi. Yuan ise, Çin'in dolar karşısında para biriminin dalgalanma bandını iki katına çıkarmasının ardından düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:22'de yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.3024 dolara inerken, yen ve dolar 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kazandı. Asya'da tahvil riski son iki ayın en yüksek seviyesine çıktı. Petrol New York'ta yüzde 0.6 kaybetti. Bakır, altın ve platin değer yitirdi.

Kore Merkez Bankası, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminini, Aralık ayındaki seviyesi olan yüzde 3.7'den yüzde 3.5'e düşürdü. İspanya Hazinesi, yarın 12 ay ve 18 ay vadeli ve 19 Nisan'da 2014 ve 2022 vadeli borçlanma kağıtları için ihaleye çıkacak. Yuan artık dolar karşısında, günlük kur sabitlemesi dahilinde yüzde 1'lik oynamalar gerçekleştirebilir. Çin Merkez Bankası 14 Nisan'da, 2007'den bu yana ilk kez yuanın işlem bandını genişletti.

Auckland'da Westpac Banking Corp. stratejistlerinden Imre Speizer, "Eğer İspanya faizleri yükselmeye devam ederse, ülke, Yunanistan gibi, uluslararası yardım isteme noktasına gelebilir" dedi ve "Euro kısa vadede aşağı yönde hareket etme kırılganlığına sahip gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.