Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, Avrupa'da borç krizinin kötüleşmekte olduğu, bunun Asya'da büyümeyi olumsuz etkileyeceği ve metal, enerji ve hububata yönelik talebi düşüreceği yolunda artan endişelerden dolayı düşüyor.

24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksi yüzde 0.6 düşerek 677.77 puana kadar indi ve 11 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Endeks, bakır, ham petrol ve mısır fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile, Singapur saati ile 11:08'de 677.87 puan seviyesindeydi.

10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi 13 Nisan'da yüzde 6 seviyesine çıktı ve Yunanisatan, İrlanda ve Portekiz'in yardım çağrısında bulunduğu yüzde 7 seviyesine yaklaştı. Güney Kore Merkez Bankası, ekonomik büyümeye yönelik Aralık ayındaki tahmini olan yüzde 3.7'yi yüzde 3.5'e düşürdü. Dünyanın en büyük baz metal kullanıcısı Çin'de büyüme yılın ilk çeyreğinde, son üç yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.1'e yavaşladı.

Şanghay'da Orient Futures Co. metal analistlerinden Chen Jiajie, "Çin ekonomisi iyi gitmiyor ve aynı zamanda, Avrupa'nın borç sorunları tekrar su yüzüne çıkıyor görünüyor. Bu nedenle, talep görünümü belirsiz" dedi. Chen, Londra'da bakır vadeli kontratlarının ton başına 7,600 dolara kadar inebileceğini sözlerine ekledi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.9 düşerek ton başına 7,915 dolara kadar indi ve 16 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Kontrat Singapur saati ile 11:09'da ton başına 7,929 dolar seviyesinde seyrediyordu. Haziran vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 1 kadar düşerek 120.03 dolara indi. Mısır fiyatları yüzde 1.3 düşerek Chicago'da kile başına 6.125 dolara geriledi ve 30 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Goldman Sachs Group Inc., emtia için üç aylık tavsiyesini geçen ay "overweight"ten "nötr"e düşürdü. Jeffrey Currie başkanlığındaki Goldman analistleri, 28 Mart'taki raporda, ekonomik büyümenin bu çeyrekte zayıflayabileceğini kaydetmişlerdi.