Gelişen piyasalarda satışlar hakim
-
İspanya'da 10 yıllık faizlerin yükselmesi küresel risk iştahını etkilerken Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasalarında satışlar görülüyor
Avrupa Merkez Bankası İspanya tahvillerini alacak mı almayacak mı derken, geçtiğimiz hafta %6'yı görmeden geri çekilen İspanya 10 yıllık faizleri haftanın açılışında %6,13 seviyesine yükselmiş durumda. Faizlerdeki yükseliş sadece İspanya'da değil. İspanya, yanına İtalya'yı da alırken, bu durum, küresel risk iştahını negatif yönde etkiliyor. Bu olumsuz havadan en fazla etkilenenler ise Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasaları oluyor. Bu ülkelerin hisse senedi ve tahvillerinde satış eğilimi gözlenirken, para birimlerinin de Dolara karşı değer kaybettiği görülüyor. Gelişmekte olan piyasaların negatif ayrıştığı görülürken, hafta açılışında esas dikkat çeken nokta EUR/USD paritesinin Şubat ayından bu yana ilk kez 1,30'un altını denemesi oldu. Ekonomik aktivitenin yavaşladığı Avrupa'da, İspanya ile yeniden canlanan Euro Bölgesi borç krizi, EUR/USD paritesinde 1,30 seviyesinin altını işaret ediyor.
İspanya Başbakanı Rajoy'un, İspanya'nın durumunun iç açıcı olmadığı yönünde açıklamalar, zaten yükselişe eğimli olan İspanyol faizlerini daha da yukarı taşıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın Aralık ve Şubat ayında vermiş olduğu ucuz paranın yaklaşık 1/3'ünü alan İspanyol bankalar, zaten konut fiyatlarındaki geri çekilmenin bilançoları üzerindeki baskısını yaşarken, faizlerdeki yükselişle beraber 3 aydır yoğun bir şekilde aldıkları İspanyol tahvillerinden zarara uğruyorlar. Daha fazla zarara uğramamak için bu bankaların tahvillerden çıkma eğilimi ile faizlerdeki yükseliş ivme kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası üyelerinin Bankanın İspanyol tahvillerinin piyasadan alması ile ilgili yaptıkları çelişkili açıklamaların ardından, piyasanın AMB'den bu yönlü bir hareket beklediği görülüyor. Yarınki orta vadeli ve Perşembe günkü uzun vadeli İspanya tahvil ihracı öncesinde bu hareket, ihraçlar öncesi tedirginliği artırıyor.
YURTİÇİNDE GÜNDEM YOĞUN
Yurtiçinde ise bugün oldukça yoğun bir ajanda vardı. Mart ayı bütçe verilerinin açıklanması ile yılın ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmeleri de oluşmuş oldu. Mart ayında bütçe dengesinin 5,5 milyar TL açık vermesi neticesinde 3 aylık denge de 6,4 milyar TL açık şeklinde gerçekleşti. TUİK'in açıkladığı işgücü verilerine göre de, Ocak ayında işsizlik oranı %10,2 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay %9,8 olan işsizlik oranı, geçtiğimiz yıl aynı aya göre 1,7 puan geriledi. Tüketici güven endeksi ise, tüketicinin ekonomiye duyduğu güvenin arttığına işaret etti.
Riskli varlıklardan çıkış isteği, Avrupa'nın sorunlu ülke borsalarına ve gelişmekte olan ülke piyasalarında negatif seyrin hakim olmasına neden oluyor. Almanya, İngiltere ve Fransa borsalarında ise %0,5 civarında pozitif seyir hakim. Geçtiğimiz haftanın son günü devralınan olumsuz havanın hafta açılında da devam etmesi ile İMKB-100 haftanın ilk işlem gününde ekside seyrediyor. Ancak banka hisselerinin hafif de olsa artıda olması, Bileşik Endeks'i 60bin seviyesinin üzeride tutuyor. İMKB-100'de ilk seansta bu seviyenin altını denese de, yurtdışındaki seyrin kısmen düzelmesi ise yeniden toparladı ve kayıplarının bir kısmını geri aldı. Endeks, 206 puan düşüşle 60.205 puandan başladığı günde ilk seans %0,6 kayıpla 60.222 seviyesinden kapattı. Bileşik Endeks'in hareket bandı ise 59.983 - 60.374 oldu.
Kur tarafında ise küresel anlamda yeniden ABD dolarına yönelim vardı. Dolar Endeksi 80'in üzerinde yerleşirken, EUR/USD paritesinin 1,30 seviyesine gerilediği görüldü. Özellikle Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede olmak üzere, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiği görüldü. TL ise dolar karşısında nispeten güçlü kaldı. Merkez Bankası'nın istisnai günlere devam etmesi ile birlikte bölgesel ülke para birimlerinde %1'e yakın kayıplar görülürken Dolar / TL'deki yükseliş %0,3 ile sınırlı kaldı. Kur, 1,8020 seviyesinden işlem görürken, döviz sepeti 2,0740'ta yatay görünüyor.
Tahvil piyasasında yatırımcılar, Almanya ve İngiltere tahvillerine yönelirken, İspanya 10 yıllık tahvil faizi %6,13'e ulaşmış durumda. Yurtiçinde, özellikle kısa vadeli kağıtlarda dalgalı seyir hakim. Gösterge faizi bir ara 9,50'yi görse de, yeniden 9,44'a gevşemiş durumda. Haftasonu İstanbul'da gerçekleşen İran'ın nükleer programı ile ilgili görüşmelerde, gerginliğin azalması ile brent petrolün varil fiyatı 120 USD/varil'e gerilemiş durumda. Geçtiğimiz hafta yükseliş kaydeden altın fiyatı da, doların değer kazanması ile %0,6 düşüşle 1649 USD/Ons'a geriledi.
Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü