Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'in para politikasını gevşetebileceği spekülasyonu ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ekonomik tahminlerini yükseltmesinden destek buldu. Asya hisse senetleri son üç haftanın en hızlı yükselişini gösterirken, yen değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:10'da yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.9 yükseldi ve Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Japon yeni yüzde 0.6 düşerken, Güney Kore para birimi won önemli para birimlerinin tümü karşısında yükseldi. Kauçuk dün son üç ayın en düşük seviyesinden sıçradı. Bakır, altın ve nikel fiyatları yukarı yönde hareket etti.

IMF 2012 yılı için küresel ekonomik büyüme görünümünü yüzde 3.3'ten yüzde 3.5'e yükseltti. Bu durum, Avrupa krizinin küresel büyümeye zarar verebileceği endişelerini hafifletti. Çin'de hisse senetleri, Mart ayında konut fiyatlarının 70 kentin 37'sinde düşerek rekor kırmasının ardından, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini desteklemek için politika yapıcıların adım atacağı beklentilerine bağlı olarak yükseldi. İspanya Hazinesi yarın yüzde 3.3 faizli iki yıl vadeli tahvil ve yüzde 5.85 faizli 10 yıl vadeli tahvil satışı yapacak.

Şanghay'da Dazhong Insurance Co. fon yöneticilerinden Wu Kan, "IMF tahminleri yatırımcıların dış ortamdaki büyümeye yönelik endişelerini sakinleştirdi" dedi ve "Çin'de bankalara uygulanan zorunlu karşılık oranının düşürüleceği spekülasyonu var ve hisse senetleri buna bağlı yükseliyor" değerlendirmesinde bulundu.