Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OLUMLU HABERLER BİRİKTİ

Güne Almanya’nın öncü ekonomik göstergelerinden ZEW ile başlayan işlemciler gerilemesi beklenen indikatörün kuvvetli kalmasıyla ülkenin Avrupa’ya önderlik etmeye devam ettiğini gördüler. Günün devamında İspanya’da hedeflenenden fazla borçlanabilen İspanya, yüksek faiz ödemesine rağmen piyasayı tatmin etti ve kısa vadeli fonlamasını başarıyla tamamladı. Yarın yapılacak olan uzun vadeli ihaleler piyasanın radarında olacak. 10 yıllık İspanya tahvil faizi % 6’nın altına inerek İtalyan 10 yıllık bileşik faizini de % 5.475’e çekti ve İtalyan bankaları ralli yaptılar. İtalya’da Borsa endeksi % 3.68 artış yaşarken İspanya IBEX % 2.28 zıpladı. Euro / Dolar ise 1.3150’yi aşamadı ve güne 1.3119’dan devam ediyor. Diğer yandan Avrupa krizini dindirmek için IMF’nin çabaları da devam ediyor ve Başkan Lagarde 400 milyar Dolar ekstra yardım için görüşmeler yapmaya devam ediyor.

ABD’DE ŞİRKETLER TAŞIYOR

Avrupa’yı ülkeler hareketlendirirken ABD’yi şirketler heyecanlandırıyor. Apple’deki 5 günlük kayıbın dün geri alınmasıyla coşan ABD’li yatırımcılar S&P için % 1.55, Dow için % 1.5 ve Nasdaq için % 1.8’lik yükselişlere şahit oldu. Kapanış sonrası karlarda ise görünüm karışık oldu. IBM ve Intel karları beklentileri aşsa da gelirlerin tatmin edici olmaması ile kapanış sonrası işlemelrde düşüş yaşandı. Yahoo ise bilançosuyla ayrışan şirket oldu ve uzatılmış seansta yükseldi. S&P 500 vadeli işlemlerde % 0.15 primli işlem görüyor. Dolar Endeksi 79.64’te ve 10 yıllık ABD tahvili % 2’nin üzerine çıkmış durumda. Dün açıklanan sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin beklentilerin altında kalması bonolara destek veriyor.

ASYA’DA YEŞİLLER GİYİLDİ, EMTİA ALICILI

Teknoloji şirketlerindeki alımlar ve Avrupa’daki faizlerin gerilemesiyle yaşanan alımlarla MSCI Asya Endeksi % 1.2 primli. Çin’de politika yapıcıların destek vereceği beklentisi ile Şanghay Bileşik Endeksi % 1.73 primli. 70 şehrin 46’sında konut fiyatlarının gerilemesi de bu görüşe destek veriyor ancak Çinli otoritelerden bu konuda gelen bir mesaj ise bulunmuyor. Japonya’da banka hisseleri de ralliye katılırken Nikkei % 2.18 yukarıda. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.12 düşüşte ve hisse senetlerindeki yükselişe eşlik etmiyor. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.47 artışla günü tamamlarken özellikle ABD seansında gelen alımlar etkili oldu. ABD tipi ham petrol ile Bretn farkı kapanırken WTI varil başına 104.41 Dolar’dan işlem görüyor ve Brent petrol 118.76 Dolar’da. Hindistan’da değerli metal ithalatının cari açığa etkilerini sınırlamak adına adımlar atılabileceği açıklamasıyla gerileyen spot altın dün yaşanan alımlarla ons başına 1.653 Dolar’a vardı. Diğer değerli metallerde de yükselişler görülürken nakit gümüş ons için 31.83 Dolar’dan alıcı buluyor. Çin’deki konut sektörü haberlerine rağmen gevşeme beklentileri bakırı vadeli işlemlerde % 0.44 alıcılı konuma getiriyor. Tarım emtiasında ise majör bir hareket görülmüyor.

İÇERİDE MERKEZ BANKASI İZLENECEK

Bgün Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. % 5 ile % 11.5 arasındaki faiz koridoruna dokunması beklenmeyen kurulun % 5.75’te bulunan politika faizini de değiştirmesi beklenmiyor ve bankaların zorunlu karşılıklarında da bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Sepet Kur güne 2.07’nin altından başlarken Dolar / TL 1.7885’te. Gösterge faiz dün % 9.42’den yatay kapanış yaptı. Hazine ise 5 yıllık sabit kuponlu ve 10 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvilde ROT dahil 5.53 milyar TL borçlandı. Borç çevirme oranı % 60’larda olan Hazine’nin faizler üzerinde olumlu yönde katkısı olduğu görülüyor ve yukarı potansiyel teorik olarak sınırlanmış oluyor. Diğer yandan önümüzdeki dönem için taşıma maliyeti ve enflasyon gibi girdilerin belirleyici olması bekleniyor. 26 Nisan öncesindeki Enflasyon Raporu öncesinde bankanın yapacağı açıklamalar yakından izlenecek. İMKB 100 Endeksi günü dirençlerden gelen satışla tamamlayarak ralliye ayak uyduramadı ve kapanışı % 0.29 artışla 60.652’den tamamladı.

Bugün beklenen veri akışı şu şekilde:

     
- Euro Bölgesi'nde Şubat ayı cari işlemler dengesi açıklanacak 11:00 Önceki: 4,5 milyar Euro

- İngiltere Merkez Bankası'nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak 11:30

- İngiltere'de Mart ayı işsizlik başvuruları açıklanacak 11:30 Önceki: %5,0

- Euro Bölgesi'nde Şubat ayı inşaat üretimi açıklanacak 12:00 Önceki: -0,8%

- TCMB PPK toplantısı ve faiz kararı 14:00 Beklenti: 5,75% ; Önceki: 5,75%

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

- Almanya'da 2 yıl vadeli federal tahvil ihalesi düzenlenecek (hedef 5 milyar euro satış)

- ENKAI, HALKB, KORDS, PIMAS ve YUNSA Olağan Genel Kurul toplantıları gerçekleştirilecek

 

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü