Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon hedefini tutturmak için 27 Nisan'daki toplantısında Japonya Merkez Bankası'nın parasal genişleme önlemlerini artıracağı beklentisi üzerine yen, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında haftayı düşükten kapamaya hazırlanıyor.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaarki Shirakawa'nın Washington'da yaptığı bir konuşmada Japonya'nın hâlen daha parasal teşviğe ihtiyacı olduğunu söylemesinin ardından yen, dolar karşısında 1 haftanın en düşüğünün yalnızca yüzde 0.2 uzağında seyretti. Almanya'nın bu ay düşüşe işaret etmesi beklenen şirket güveni verisinin öncesinde euro, sterlin karşısında 20 ayın en düşüğüne yaklaştıç IMF'nin bahar toplantıları bugün Avrupa'daki borç krizinşn görüşüleceği G-20 toplantısı gibi Washington'da başlıyor.

BOJ yönetim kurulunun son haftalarda daha fazla parasal gevşeme sinyalleri verdiğini hatırlatan Sidney'deki Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Andrew Salter, yenin net bir şekilde zayıfladığını söyledi.

Dün dolar karşısında 81.74 ile 10 Nisan'dan bu yana en düşüğünü kaydeden yen, bugün 81.54'te seyrediyor. Yen, 10 Nisan'dan bu yana yüzde 0.8 değer kaybetti. Japon yenii Euro karşısında ise 107.21'den 107.28'e geriledi ve 13 Nisan'dan  bu yana euroya karşı kaydettiği kayıpları yüzde 1.3'e çıkardı. Euro, dün sterlin karşısında 81.62 ile Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesini test etmesinin sonrasında bugün 81.90 penceden fiyatlanıyor. Euro/Dolar ise 1.3157 dolarda seyrediyor.