Şimşek: Vergi sistemimiz Robin Hood stilinde
Maliye Bakanı Şimşek, "Bizim, Robin Hood stilinde bir vergi sistemimiz var" dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin sübvansiyon ve fakirlere destek konularındaki birçok uygulamasının Arap Baharı ülkelerine örnek olabileceğini belirterek, ''Bizim, Robin Hood stilinde bir vergi sistemimiz var. Mesela petrol gibi ürünlerde yüksek vergi uyguluyoruz. Bunu da eğitim, sağlık gibi konularda fakirlere yardım için kullanıyoruz'' dedi.
Şimşek, Washington'daki ilk gün temasları kapsamında, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde düzenlenen ''Sübvansiyon Reformunun Ekonomi-Politiği: Ortadoğu ve Kuzey Afrika için Dersler'' konulu panelde konuştu.
Bölgede yaşanan değişimlerin beklentileri artırdığını belirten Şimşek, bölge ülkeler yapısal reformlarını hayata geçirirse, yatırım koşullarını iyileştirirse, o zaman uzun vadede bölge için çok büyük beklentilerin oluşacağını söyledi.
Şimşek, Türkiye'nin genel sübvansiyonların çoğunluğunu ortadan kaldırdığını ifade ederek, daha çok gerçekten fakir olan kesimlere yardım sağlayacak desteklerde bulunduklarını anlattı. Bakan Şimşek, ''Robin Hood stilinde bir vergi sistemimiz var. Petrol gibi ürünlerde yüksek vergi uyguluyoruz. Bunu da eğitim, sağlık gibi konularda fakirlere yardım için kullanıyoruz. Yüzde 30 oranındaki vergi gelirlerimiz petrolden geliyor'' dedi.
-''Ortadoğu ülkelerinin uyguladığı genel sübvansiyonlar amacına ulaşmıyor''-
Şimşek, panelin ardından da Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Washington'daki ilk gün temasları kapsamında, sabah saatlerinde bir düşünce kuruluşunda düzenlenen, aralarında yatırımcıların da bulunduğu dar kapsamlı toplantıya katıldığını belirten Şimşek, bu toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin sunum yaptığını söyledi.
Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar toplantılarında katıldığı bu panele dair soru üzerine de Ortadoğu'da son 1-2 yıldır çok önemli, dramatik gelişmeler olduğunu hatırlatarak, paneli, bölge ülkelerindeki genel sübvansiyonlara ilişkin ''iyi bir panel'' olarak değerlendirdi.
''Arap Baharı ülkelerinin Türkiye'nin sübvansiyon deneyiminden ne tür bir ders çıkarabileceğine'' yönelik soru üzerine Şimşek, halkın tamamına verilen genel sübvansiyonların aslında amacına ulaşamadığını söyledi.
Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çünkü o sübvansiyonlardan hem zengin hem fakir yararlanıyor. Türkiye'de ise sistem çok farklı. Biz Türkiye'de tabi ki fakirimize, yoksulumuza sahip çıkıyoruz ama bu, genel sübvansiyonlar şeklinde değil, daha çok destekler anlamında.
Örneğin, eğitimde desteklerimiz çok yoğun. Fakir aileler çocuklarını okullara göndersin diye aylık bile bağlıyoruz, kitaplarını bedava veriyoruz, taşımalı eğitim var. Yine benzer şekilde sağlıkta yine fakirlere yönelik yeşil kart uygulamalarımız var. O anlamda büyük destekler söz konusu. Ama daha çok özürlülere yönelik programlarımız var, özürlülerin eğitimi, evde bakımına yönelik olarak. Bunların hepsi, belli bir çerçevede yapılan sosyal destekler.
Yani Türkiye'de son 10 yıldır sosyal yardımlarda azalma olmadı, tersine artış oldu. Ama toplumun geneline, hak etmeyenlere değil, sadece hak edenlere, gerçekten yoksul vatandaşlara yönelik desteklerimiz oldu.''
-''Türkiye'deki birçok uygulama örnek olabilir''-
''Türkiye'nin sübvansiyon modelinin Arap Baharı'ndaki ülkelere rol model olup olamayacağına'' yönelik soru üzerine Şimşek, şunları kaydetti:
''Elbette, çünkü örneğin Türkiye'de biz akaryakıt ürünlerini sübvanse etmiyoruz, tam aksine akaryakıt ürünlerinden vergi alıyoruz, o topladığımız vergiyi Türkiye'nin geleceğine yatırıyoruz. Yani bunları, ülkemizin eğitimine, sağlığına, altyapısına, Ar-Ge'ye harcıyoruz.
Halbuki Ortadoğu'da yapılan nedir? Akaryakıt ürünlerini sübvanse ediyorlar, böylece oradan gelecek gelirden olmakla kalmıyorlar, aynı zamanda bütçede çok önemli açıklar veriyorlar. Halbuki bu uygulamayı doğru yapsalar, belki eğitime, uzun vadeli ülke geleceğine daha fazla kaynak vermiş olurlar. Yani aslında Türkiye'deki birçok uygulama onlar için örnek olabilir".
-New York'a da geçecek-
Şimşek, bugün Washington temaslarını tamamlamasının ardından akşama doğru New York'a geçeceğini ve 21 Nisan Cumartesi günü New York'ta uluslararası yatırımcılarla kahvaltıda bir araya geleceğini kaydetti.
Şimşek, ayrıca, özellikle kara paranın aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi gibi konularda bakanlar düzeyinde yapılacak bir toplantıya iştirak etmesinin ardından Türkiye'ye döneceğini söyledi.
Yatırımcılarla toplantılarına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, ''Bugün sabahki toplantımızda, hem Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadeli görünümünden, makro görünümünden bahsettik hem yaptığımız reformlardan hem de bu son teşvik, yatırım desteklerinden bahsettik. New York'ta ise daha çok finans sektöründeki yatırımcılarla bir araya geleceğiz. Orada da yine Türkiye ekonomisine ilişkin görüş alışverişinde bulunacağız'' dedi.