Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Apple Inc., AT&T Inc. ve Amazaon.com Inc. gibi önemli şirketlerin karlarının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkması ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, ihtiyaç duyulduğunda, ekonomiyi desteklemek için daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu açıklamasından destek buldu. Gösterge endeks Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Mart ayından bu yana en güçlü haftalık kazancını gerçekleştirdi.

Telefon hisseleri, tüketici ürünleri ve teknoloji hisselerini içeren gruplar, en az yüzde 2.4'lük çıkışlar gerçekleştirerek, S&P 500 Endeksi'ndeki 10 endüstri grubu arasında en iyi performansı gösteren gruplar oldu. Konut inşaat şirketlerini kapsayan endeks, beklenenden daha iyi çıkan konut verileri ve PulteGroup Inc.'nin zararını azaltmasının etkisi ile yüzde 10 yükselerek 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Apple karını ikiye katlamasının ardından yüzde 5.2 değer kazanırken, Amazon.com yüzde 19'luk güçlü bir yükseliş gerçekleştirdi.

S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 1.8 yükselerek 16 Mart'tan bu yana en hızlı haftalık çıkışını yaptı. Dow Jones Endeksi ise 199.05 puan ya da yüzde 1.5 yükselişle 13,228.31 puandan haftayı tamamladı.

Los Angeles'ta Bel Air Investment Advisors LLC'den Gary Flam, "Karlar gerçekten güçlü görünüyor. ANcak bu, açık bir biçimde, şirketler tarafından beklentilerin bir yönetimi" dedi ve Eğer ekonomik veriler zayıflarsa, QE3 ya da başka çeşit bir tepki, Fed'den beklenebilir. Bu da yatırımcılara biraz güven veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fed, 25 Nisan'daki toplantısında, büyüme tahminlerini yükseltip işsizlik tahminini iyileştirirken, borçlanma maliyetlerinin en azından 2014 yılının sonuna kadar düşük seviyelerde tutulmaya devam edileceğinin işaretini verdi. Askıda konut satışları oalrak adlandırılan, satın alınmış konutların imzalanan kontrat sayısını gösteren veri beklenenden daha iyi çıktı. Konut piyasasının öncü göstergesi olan bu veri, sektörün altı yıllık fiyat düşüşünün ardından taban yapmış olabileceğini işaret ediyor.