Piyasalarda yeni-kısa hafta
Yeni hafta tatillerle başlıyor, yatırımcıların gözü eknomilerin nabzında
EKONOMİK GİDİŞAT İZLENİYOR
ABD ekonomisinin 1. Çeyrekte % 2.5 büyümesi beklenirken % 2.2 büyümesi önceki % 3’lük rakamı da arattı. FED’den yeni tur varlık alımı için sinayl bekleyen likiditeye duyarlı boğaları harekete geçiren büyüme rakamı sonrasında risk iştahı kuvvetlendi. S&P 500 Endeksi haftayı 1.403 puandan tamamladı. % 0.24 artış kaydeden endekste kar açıkayan 271 şirketin çeyreklik bazda karlarını % 0.8 büyütmeleri beklenirken karlardaki toparlanma % 6.7’yi buldu. Düşünülenden iyi bilançolar fiyatlara da destek oldu. Endeks yıl başından bu yana % 11.6 yukarıda. Haftanın geri kalanında Tarım Dışı İstihdam verisi takip edilecek ve ABD Merkez Bankası FED’in iki hedefinden biri olan emek cephesinde işlerin nasıl gittiği izlenecek. Yoğun hafta öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizi % 1.9348 bileşikten işlem görüyor.
AVRUPA’DA DA DURUM FARKLI DEĞİL
Tartışmaların pdağındkai ülke İspanya’da bugün büyüme rakamı ve yeni kemer sıkma tedbirleri açıklanıyor. Çeyreklik bazda % 0.4 küçülmesi beklenen ülkede önceki küçülme oranı da % 0.3 olarak açıklanmıştı. % 24.4’e tırmanan işsizlik oranı ile kemer sıkma tedbirlerinin de bir sınırı olduğu sinyalini veren ülkede 10 yıllık faiz Cuma gününü % 5.88’den tamamlarken borsa endeksi yıl başından bu yana % 16.5 aşağıda. Euro/Dolar haftaya 1.3251’den başlarken Gelişen Avrupa kurlarında da cılız satışlar yaşanıyor. Macar Forinti güne yeşil bölgede devam ederken Ruble ve Zloti gibi para birimleri düşüşteler. Yeniden hareketlenen çevre ülke faizlerine Avrupa Merkez Bankası’nın nasıl tepki vereceği merak edilirken ilk gelen sinyaller tahvil alım programının sonsuza kadar sürmeyeceği yönünde. Perşembe günü toplancak olan banka faiz kararını açıklayacak ve kararın ardından da Başkan Draghi’nin konuşması izlenecek. Bir diğer faiz toplantısına şahitlik edecek ülke olan İngiltere’de Pound kuvvetleniyor. Para biriminin yükseleceği yönünde alınan pozisyonlar artıya geçerken, Sterlin/Dolar da 1.6286 ile yıl başından bu yana getirisini % 4.78’e yükseltti. Merkez Bankası’ndan daha fazla parasal gevşeme gelmeyeceği spekülasyonu alımları kuvvetlendirmişti.
ASYA’DA TATİL REHAVETİ
Japonya ve Çin gibi önemli ülke piyasalarının tatilde olduğu bugünde bölgede iyimserlik hakim. MSCI Asya Endeksi % 0.7 primli şekilde yoluna devam ederken Güney Kore’de yükselen üretici güveni ve Yeni Zelanda’daki beklentileri aşan inşaat izin rakamları gibi veriler bölgeye destek oluyor. Kore Wonu 3 haftanın zirvesine çıkarken 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.04 yukarıda. Cuma günü 10 trilyon Yen büyüklüğünde varlık alım program açıklayan Japonya Merkez Bankası sonrasında beklentileri karşılanmayan ve açıklamayı beklentiler dahilinde gören işlemcilerin satışlarıyla Dolar düşüyor ve Yen değer kazanıyor. Dolar/Yen 80 sınırında tutunmaya çalışıyor. Bölge adına önemli bir toplantı, yarınki Avustralya Merkez Bankası toplantısı olacak. 25 baz puanlık faiz indirimi beklenen toplantı öncesinde Avustralya Doları % 0.16 düşüşte. % 4.25 olan politika faizinin 50 baz puan indirileceğini düşünen analistler de olduğu görülüyor. Dünyanın en çok işlem gören 5. Para birimi konumundaki Avustralya Doları üzerinde karar vermek için banka kararı bekleniyor. Diğer yandan yarın açıklanacak olan Çin PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) da piyasanın radarında olacak.
EMTİADA YÜKSELİŞ ÇABALARI
ABD’den yeni likidite geleceği beklentisi ile yükselen emtiada pozisyonlarsa güçlenmiyor. Cuma günü % 0.35 yükselen S&P GSCI Emtia Endeksi yıl başından bu yana getirisini % 6’ya vardırdı. Endeksin önemli elemanlarından petrolde de yükseliş yaşanırken ABD tipi ham petrol varil başına 104.89’dan alıcı bulurken Brent petrol 119.6 dolarda. Stokların arttığı ve OPEC üretiminin yükseldiği piyasada spekülatörler de net uzun pozisyonlarını azalttılar. İran’la yapılan nükleer görüşmelerinin sorunsuz devam etmesi ve Mayıs’taki zirve öncesinde yeni gergin haber gelmemesi fiyatları aşağı çekerken, risk iştahı fiyatlara destek oluyor. Dolar Endeksi’nin 79’un atlında olması değerli metallere görece destek verirken spot altın 1.665’te işlem görüyor. Nakit gümüşte ise gelinen seviye ons başına 31.36’da. Bakırda ise yükseliş 5. Gününe taşınıyor. Londra’da stokların 3 yılın dibinde ve Şanghay’da 2 ayın dibinde olması vadeli işlemlerde bakırı % 0.65 yukarıda tutuyor. Mısıra büyük hacimli ABD satışları destek verirken % 0.56’lık yükseliş görülüyor. Buğday ve soyada ise sınırlı satışlar hakim.
YURT İÇİNDE TL İZLENİYOR
İMKB 100 Endeksi Cuma günü % 0.13 düşüşle 60.596 puana inerken yarınki tatil öncesinde gelmekte olan 1. Çeyrek kar rakamları takip ediliyor. Özellikle TL’nin gücüyle sanayi hisseleri moral bulurken bankalarda ise önümüzdeki dönemde yüksek faiz öngörüsüyle satışlar görülüyor. Enflasyonla sert mücadele mesajı veren TCMB sonrasında yüksek faizin de cazibesiyle TL değer kazanırken Dolar / TL 1.7573’e indi. Euro / TL 2.3291’de ve Sepet Kur 2.0431 olarak ekranlara yansıyor. Gösterge faiz % 9.36’ya inerken son günlerde sistemde artan likiditenin etkisi görülüyor. Bu hafta açıklanacak olan Nisan Enflasyonu da önemli veriler arasında. Kısa vadede yüksek enflasyon olabilir mesajını veren bankanın ardından yılın son çeyreğine kadar büyük miktarda gevşeme beklenmiyor. Dış ticaret verileri de cari açığa öncü olması bakımından önem taşıyor. Bugün açıklanacak Mart ayı verisinin 7.2 milyar Dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :
- Almanya'da Şubat ayı inşaat siparişleri açıklanacak 09:00
- Almanya'da Mart ayı perakende satışlar açıklanacak 09:00
- TÜİK Mart ayı dış ticaret dengesi açıklanacak 10:00
- Euro Bölgesi Nisan ayı TÜFE (ilk tahmin) açıklanacak 12:00
- ABD'de Mart ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak 15:30 Önceki: Kişisel gelirler 0,2%, tüketici harcamaları 0,8%
- ABD'de Mart ayı Chicago PMI açıklanacak 16:45 Önceki: 62,2
- Hazine Mayıs ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak 17:00
Gökhan ŞEN
Bloomberg HT Araştırma Bölümü