Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sivas'ta ''Okul Sütü Programı'' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere başvuran 500'ü aşkın öğrencinin büyük bölümü, taburcu edildi.

Sivas Devlet Hastanesi'ne 200 civarında çocuğun kaldırıldığını ifade eden yetkililer, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 110, Numune Hastanesi'nde ise yaklaşık 200 öğrencinin tedavi altına alındığını bildirdi.

Öğrencilerin büyük bir bölümünün ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildiğini belirten yetkililer, az sayıda öğrencinin ise müşahede altında tutulduğunu, sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Sivas Devlet Hastanesi Başhekimi Davut Vecdi Ersöz, yaptığı açıklamada, hayati tehlikesi bulunan hasta olmadığını, öğrencilerde panik havası olduğunu ifade etti.

Bu arada, hastaneye kaldırılan bazı çocukların rahatlamak amacıyla ayran içtiği gözlendi. Bazı çocuklar, okullarda dağıtılan sütlerin son kullanma tarihinin geçtiğini öne sürdü.

Sütten zehirlenme iddialarına yönelik haberlerin kentte yayılması üzerine bazı okullardan da öğrenciler psikolojik olarak etkilendikleri için öğretmenleri ve velileri nezaretinde hastanelere başvuruyor. Çocukların büyük bir bölümü ambulanslar ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı araçlarla hastaneye taşınırken, öğretmenler kendi imkanlarıyla da çocukları hastaneye götürüyor.

Sivas Valisi Ali Kolat, iddialara ilişkin, ''Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle'' dedi.

- Dinçer: "Zehirlenme bakası değil"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise, okullarda dağıtılan sütten zehirlenme iddialarına ilişkin, ''Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler bir zehirlenme vakası değil. Çocukların bazılarının süt içtikten sonra midesinin bulandığına dair şikayetler olunca onlar tetkike alındı, hastanelere götürüldüler'' dedi.

Dinçer, hastaneye kaldırılan çocukların sağlık durumlarının incelendiğini, ilk tespitlere göre çocukların süte karşı hassasiyet gösterdiklerinin belirlendiğini ifade etti.


-Hafik'te 14 öğrenci hastaneye kaldırıldı-

Bu arada, Sivas'ın Hafik ilçesinde 14 ilköğretim öğrencisinin dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Hafik Milli Eğitim Müdürü Yusuf Usta, Hafik Hacı Esma Kocacık İlçe Hastanesi'ne giderek öğrencilerin sağlık durumu hakkında bilgi aldı. İlçede, süt dağıtımının durdurulduğu bildirildi.

Bu arada, velilerin süt dağıtımından önce ''veli izin formu'' imzaladığı öğrenildi. Çocukların süte karşı alerjisinin olup olmadığının tespiti için okul idarelerince velilere imzalattırılan formda, velilerin ''Rahat süt içebiliyor mu?'', ''Süt içtikten sonra rahatsız olur mu?'', ''Peynir ve yoğurt yer mi?'' gibi sorulara da cevap verdiği belirtildi. Formda, ''Çocuğumun dağıtılacak sütten yararlanmasını istiyorum veya istemiyorum'' şıkkı da yer alıyor.