Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da işsizlik verisindeki beklenmedik artışın ardından dolar karşısındaki düşüşünü üçüncü güne taşırken, Almanya'nın beş yıl vadeli tahvillerinin faizi rekor seviyeye geriledi. Hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları ise, ABD'de özel sektör istihdam verisinin beklenenin altında bir artış göstermesinin etkisi ile geriledi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.8 düşerek, New York saati ile 08:20'de 1.3138 dolara geriledi. Dolar Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Beş yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi yüzde 0.565'e indi. Avrupa hisselerinin gösterge endeksi Stoxx 600 yüzde 0.4 gerilerken, Haziran vadeli Dow Jones endeks kontratı, endeksin dün 2007'den bu yana en yüksek seviyesinde kapanmasının ardından yüzde 0.5 geriledi. Dün Avrupa ve Asya'da piyasaların büyük bölümü tatil nedeniyle kapalıydı. Bakır fiyatları yüzde 1.4 düştü.

Almanya'da işsiz sayısı Nisan ayında yükselirken, Euro Bölgesi'nde imalat sanayi dokuzuncu ayda da düştü ve daha önce açıklanan rakamın da altına indi. Dünkü veriler, ABD ve Çin'de imalat sanayinin iyileştiğini göstermişti. ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi Nisan ayında 119,000 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, bu verinin 170,000 artması bekleniyordu.

Londra'da Morgan Stanley Avrupa Döviz strateji müdürü Ian Stannard,"Bu zayıf rakamlar, Euro Bölgesi'nde gördüğümüz kötüleşmeyi işaret ediyor ve bizi endişelendiren, bu durumun yalnızca Avrupa'nın sorunlu ekonomileri ile sınırlı kalmaması" dedi ve Bu verilerin ardından, euronun önemli bir baskı altında kalmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

17 ülkenin ortak para birimi euro, 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kaybetti. Dolar yen karşısında yüzde 0.3 arttı.