Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri bugün her yıl Frankfurt dışında yapılan 2 para politikası toplantısından ilki için İspanya'nın Barcelona kentinde bir araya gelecek. Ancak AMB, zayıflamış bir İspanya ekonomisi ve saldırgan protestolara karşı alınmış yoğun güvenlik önlemleri karşılanacak.

Analistler, borç krizinin 2.5 yılı süresince krizi gevşetmek için tahvil alımları, faiz indirimleri ve sınırsız ucuz kredi yollarını denemiş olan bankadan, artık bu kadar büyük hamleler beklemiyor.

Birçok kriz önlemlerinin etkisinin geçmesi ve politika tarafındaki sıkıntılar AMB Başkanı Mario Draghi'nin seçeneklerini azaltırken, başkanın büyüme ve bütçe düzenlemelerine de daha fazla anlam yüklüyor.

Draghi, bölgedeki toparlanmanın sürdürülebilir olması için Avrupa'nın mali disiplinin yanısıra büyüme anlaşması yapmasının ve bütçe düzenlemeleri için ülke hükümetleri üzerindeki baskıların artırılmasının gerektiğini savunuyor.

İspanyol yetkililer, protestolara karşı sınırlaraki güvenliği artırarak, toplantının yapılacağı bölgeye 2 bin ekstra polis yerleştirdi. Yetkililer aynı zamanda bölge ülkelerinin pasaport kontrolüne girmeden sınırdan geçmesine izin veren Schengen anlaşmasının kurallarının bazılarını da saldırgan protestoları önlemek için değiştirdi.