Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yunan, Ayasofya'dan ne istiyor?

Yunan, Ayasofya'dan ne istiyor?

Ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan haftasonu seçime gidiyor, koalisyon ortağı olması beklenen ND, kampanya filminde Ayasofya Camii'ni kullanıyor

Giriş: 03 Mayıs 2012, Perşembe 11:05
Güncelleme: 04 Mayıs 2012, Cuma 10:36

Yunanistan'ın yeni yönetimini belirlemesine sayılı günler kala siyasi partilerin seçim kampanyalarında, Türk-Yunan ilişkileri belirgin bir şekilde yer almazken, ND'nin televizyonlarda yayınlanan bir reklam spotunda Ayasofya Camii'nin görüntüsüne yer vermesi, Yunan medyasının bazı kesimleri tarafından tepkiyle karşılandı.

ND'nin seçim kampanyasında başka bir ülke sınırları dahilinde bulunan bir yeri kullanmasının "ihtiraslar doğuran yanlış bir seçim olduğu ve şaşkınlıkla karşılandığı" belirtilen haberlerde, "Ayasofya, bugüne kadar milliyetçiliğin ve soydaşları kurtarma anlayışının sürdürülmesi amacıyla aşırı sağ partiler tarafından iletişim amaçlı olarak kullanıldı. ND'nin bu siyasi yanlışı Antonis Samaras'ın Megalo İdeacılığını ve soydaşlarını bağımsızlığa kavuşturma arzusunu kanıtlıyor" yorumunda bulunuldu.

Yaklaşık 10 dakika süren ve Yunanistan'ın kurtuluş savaşındaki milli kahramanlarının ve dini sembollerin gösterildiği spotta, bir ara Ayasofya ekrana geliyor ve şu sözler duyuluyor:

"Dostum, bizim nasıl taşlarla, kanla, ateşle inşa ettiğimizi, hayal kurduğumuzu ve şarkı söylediğimizi hiçbir zaman hissetmemiş olanlar bırakın bizim hayalperest olduğumuzu söylesinler."

-Türkiye ile ilgili söylemlerde değişiklik yok

PASOK lideri Evangelos Venizelos, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin enerji alanında Ege ve Doğu Akdenizde attığı adımlarla ilgili soru üzerine, Yunanistan'ın egemenlik haklarının tartışılamaz olduğunu belirterek, bu hakların münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) belirlenmesi de dahil uluslararası kanunlara uygun şekilde uygulandığını vurguladı.

Venizelos Türkiye'ye mesajının iyi komşuluk ilişkileri barış ekonomik büyüme için işbirliği ve uluslararası kanunlara bağlılık olduğunu kaydetti.

-Türk adaylar

Bu seçimlerde, 2009 seçimlerinde olduğu gibi parlamentoya 2 milletvekili göndermesi beklenen Batı Trakya'da Türk azınlığından İskeçe ve Gümülcine'den ikisi kadın 18 Türk aday katılıyor.

Ülkenin en büyük iki partisi olan Yeni Demokrasi Partisi (ND) ile PASOK'un Rodop ve İskeçe şehirlerindeki 5 kişilik seçim listelerinde ikişer, diğer partilerde ise birer Türk aday bulunuyor.

Türk nüfusun azaldığı Meriç (Evros) bölgesinde ise Türk milletvekili adayı bulunmuyor.

Çeşitli partilerin aday listelerinde yer alan Türk adaylar, 38 yıldan beri ülkeyi yöneten en büyük iki siyasi parti olan PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) seçmen desteğinde büyük gerilemelerin yaşandığı belirsiz bir siyasi ortamda seçilme mücadelesi veriyor.

Adaylar arasında Rodop PASOK milletvekili adayı Ahmet Hacıosman, Dora Bakoyanni'nin başkanı olduğu Demokratik İttifak (DİSİ) partisinin milletvekili adayı avukat İlhan Ahmet, İskeçe PASOK milletvekili adayı doktor Burhan Baran, Sol İttifak SYRIZA partisi adayı Hüseyin Zeybek ve DİSİ partisi adayı Dr. Türkeş Hacımemiş bulunuyor.

AA