Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, maliye politikasının sıkı gittiğini, bunun üstüne bir de sıkı para politikası uygulandığını belirterek, ''Bu ülkeye sermaye akımları gelir. Dolayısıyla Merkez Bankası rezevleri bundan daha düşük seviyeye gelmez, belki artar bile'' dedi.

Özen, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) Sabancı Center'da düzenlediği, ''İstanbul'u önemli Bir Finans Merkezi'ne Dönüştürmek'' konferansında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul'un finans merkezi olması için yapılanların yeterli olup olmadığı ve bu konuda finans sektörüne vergisel anlamda teşviklerin verilmesi gerekip gerekmediği yönündeki bir soruya, Özen, ''Zamanı gelince tabii ki olacak. Şu anda değil. Biz şu anda bunu beklemiyoruz. İkisini çok iyi paralel götürmemiz lazım. Global bir kriz var. Sıkı tutmamız gerekiyor. Finans merkezi olacak diye, bugünden bazı vergileri indirip de bütçeye yük yaratmamamız gerekiyor. Belli bir plan dahilinde '2016'da şu vergiyi indireceğiz' gibi denilirse o zaman herkes daha fazla ikna olur diye düşünüyorum'' dedi.

-''Cari işlemler açığı çok rahat finanse edilir''-

Özen, bir gazetecinin cari açığa işaret ederek, rezervlerle ilgili sorun olup olmayacağı yönündeki sorusuna da şu karşılığı verdi:

''Maliye politikası sıkı gidiyor. Bunun üstüne bir de sıkı para politikası uyguluyoruz. Bu ülkeye sermaye akımları gelir. Dolasıyıya Merkez Bankası rezevleri bundan daha düşük seviyeye gelmez. Belki artar bile. Benim gördüğüm budur. Türkiye'nin çok az borcu var. Ben çok netim şurada. Sıkı maliye politikası, para politikası var. Bu ikisi varken cari işlemler açığı çok rahat finanse edilir. Bunda hiç sorun yok. Para gelir. Nereye gidecek?''

-Enflasyon beklentisi-

Özen, enflasyonun artmasına yönelik bir soru üzerine de, ''Biraz daha bakmamız lazım. Yukarı bantta olacağını 7,5-8 olacağını düşünüyorum'' dedi.