Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in küresel anketine katılan yatırımcıların yüzde 50'sinin bu yıl eurodan en azından bir ülkenin çıkacağını öngörmesi, 17 üye ülkesi bulunan Euro Bölgesi üyelerinden birini kaybedebilebileceğine işaret ediyor. Yunanistan'daki seçim çıkması, borç krizine yeni bir boyut katarak kötüleştirebilir.

Yunanistan'ın siyasette kısmî felç yaşaması ve seçmenlerin kemer sıkmaya karşı çıkmasını değerlendiren 1,253 Bloomberg kullanıcısı yatırımcı, analist ve traderın yüzde 57'si, bu yılın sonuna kadar en azından bir ülkenin euro birliğinden çıkmasını, yüzde 80'i de Avrupa'daki tahvil piyasalarında daha fazla sıkıntı bekliyor.

Avrupa'daki bozulmanın dünya ekonomisi için tehdit oluşturacağını düşünen anket katılımcıların çoğunluğu, aynı zamanda İspanya'nın temerrüte düşmesinden endişe ediyor ve François Hollande'nin cumhurbaşkanı olmasının ardından Fransız tahvillerini alma konusunda daha isteksiz görünüyor.

Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan'ın ilk kurtarma paketini çıkarmasının 2. yaş gününde Avrupa'daki finansal çalkantılar yeniden yükseliyor. Yunanistan'ın henüz tam bir sonuç alınmamış olan genel seçimlerinin, ülkenin kurtarma paketlerinin şartlarını yerine getirmeyebileceği ve euro dışında çözüm arayacağına dair endişelere neden olması, bölgenin krizle mücadelesini de sorgulatıyor.

Finansal perspektiften bakıldığında krizin derinleşebileceğini belirten Londra'daki FXPro Financial Services Ltd.'ın baş stratejisti Michael Derks, daha fazla borç yapılandırmalarının olabileceğini söyledi. Derks, "Yunanistan 1 yıl içinde eurodan çıkarsa çok şaşırtıcı olur" dedi.