Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, iki yıldan fazlasının en uzun kaybını göstererek düşüşünün yedinci gününü yaşıyor. ABD ham petrol stoklarının artması, Avrupa'nın alevlenen siyasi ve ekonomik krizi ile Çin ticaret verisinin tahminleri ıskalaması etkili oldu. 

Petrol vadelileri New York'ta yüzde 0.5 kadar düşüş kaydetti. ABD Enerji Bakanlığı raporuna göre ham petrol stokları akaryakıt stoklarının azalıyor olmasına rağmen geçtiğimiz hafta 3.7 milyon varil artışla 1990 yılından beri en yüksek seviye olan 379.5 milyon varile yükseldi. Yunanistan hükümet krizi, ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkarılabileceği spekülasyonlarını alevlendirirken Çin'in ihracatı nisan ayında yüzde 4.9 artarken Bloomberg'un araştırmasına göre tahmin ortalaması ise artışın 8.5 olacağı yönündeydi.

NYMEX elektronik işlemlerdeki haziran teslimli petrolün varili 52 kadar sent düşüşle 96.29 dolar olurken Sidney saati ile 13.54'te ise 96.40 dolardan alıcı buldu. Petrolün kontratı dün 20 sent düşüşle 2 şubat tarihinden beri en düşük seviye olan 96.81 dolara geriledi. Petrol fiyatları bu yıl yüzde 2.5 ekside seyrederken son yedi günlük düşüş de 2009 aralık ayından beri en uzun düşüş serisi oldu. 

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Borsası'nda işlem gören haziran teslimli brent petrolün varili 53 sent düşüşle 112.67 dolardan alıcı bulurken Avrupalı kontratın Batı Teksas kontratına farkı 16.27 dolar oldu.