Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Nisan ayında beklentinin altında ihracat ve ithalat yapması üzerine Çin Borsası düştü; Şanghay Bileşik Endeksi dördüncü gününde de düştü.

Ülkenin en büyük ikinci petrol rafinerisi PetroChina Co., hükümetin yakıt fiyatlarını indirmesinin ardından ham petrol işlemlerinin maliyetinden kaynaklanan kayıplarının artacağı düşüncesiyle 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. Likör üreticisi Kweichow Moutai co., bu haftaki rallinin gereğinden fazla olduğu spekülasyonu üzerine temel tüketim maddeleri endeksini aşağı çekti. Çin'de bugun açıklanan dış ticaret rakamları, ihracatların Nisan'da yalnızca yüzde 4.9 büyüdüğünü gösterdi. Beklenti ise yüzde 8.5 kazanç olması yönündeydi.

Yatırımcıların veriler geldikten sonra satışa geçtiklerini belirten Haitong Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Qi, Avrupa'daki sorunla birlikte kısa vadede hisse senetlerinde dalgalanma beklediklerini belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi kazançlarını silerek yüzde 0.2 düştü ve 2,404.15'ten işlem gördü. Endekste bugün 9.8 milyar hisse el değiştirdi ve işlem hacmi bu yılın ortalamasının yüzde 23 üzerine çıktı. Şanghay endeksinin 30 günlük volatilitesi 16.8 puan olarak gerçekleşti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,651.58 puana geriledi. ABD'de en çok işlem gören Çinli hisselerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.2 aşağıda kapandı.

Pekin hükümetinin para politikasını gevşeteceği ve hisse senetlerini desteklemeye yönelik adımlar atacağı spekülasyonu bu yıl Şanghay Bileşik Endeksi'ni yüzde 9.3 yukarı taşıdı. Endeksteki hisseler, tahmini kazançlarının 10.3 katından fiyatlanıyor.