Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Çağlayan, Lagarde ile basına kapalı olarak gerçekleştirdiği görüşme sonrasında gazetecilere açıklama yaparak, soruları yanıtladı.

Bakan Çağlayan, Lagarde, Dünya Bankası Direktörü Sri Mulyani Indrawati ve uluslararası şirketlerin üst yöneticileriyle (CEO) yaptığı görüşmede dile getirilen konulara işaret ederek, ''Gerek Dünya Bankası, gerek IMF Başkanı, gerek CEO'ların söylediği şeyler bizi asla şımartmayacak. Bunlar, bilhassa yaptığımız şeylerin ne kadar önemli olduğu ve bunu yapmaya daha fazla devam edeceğimiz konusunda bize sinyal veriyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin IMF'nin kurucularından biri olduğuna değinen Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bizim IMF'ye ödenecek geriye kalan borcumuzu Sayın Başbakanımız her fırsatta ifade ediyor; 'İstesek bugün de öderiz.' Bırakın devleti şirketlerimiz bile ödeyebilecek durumdadır. Ama tabii borcun vade yapısı, faizi vesairesinden dolayı bunun gününde ödenmesi konusu var. Şu an için Türkiye, küresel krizden geçtiği bir ortamda bile IMF ile herhangi bir anlaşmaya ihtiyaç duymamıştır. Çıpamızı Türkiye çıpasına bağlamış olarak yolumuza devam etme konusunda kesin kararlıyız. Önümüzdeki dönemlerde IMF ile sadece para anlaşması değil, birçok alanda birçok başlık altında çok çeşitli anlaşmalar yapılabilir. Birçok ülke tarafından yapılıyor. Ama şu an için Türkiye'nin böyle bir şeye ihtiyacı yok.

Şunu çok net şekilde ifade edeyim, IMF Başkanı'nın bana söylediği cümle aynen şudur, (Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı yok, IMF'nin Türkiye gibi güçlü bir ülkeye ihtiyacı var.)''

IMF Başkanı'nın Türkiye ile ilgili sözlerinin kendisini mutlu ettiğini belirten Çağlayan, "Benim yaptığım bu görüşmeyi geçmişte birçok siyasetçinin duymak istediği, ama duyamadığını çok yakinen bilen biriyim. IMF, geçmiş dönemlerde 'ne yapılmadı, niye olmadı' şeklinde sorgulama yaparken, kendi koydukları programa ve reformlar için hükümetleri baskı altında tutarak çalışmalar yaparken, bugün bizim yaptığımız reformların onların dikkatlerinden kaçmadığını ve bizim de bugün kararlı olduğumuzu, sonuna kadar reformlara devam ettiğimizi ifade ettim'' dedi.