Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin ekonomisinin daha da yavaşlayabileceği endişeleri ve JPMorgan Chase & Co.'nun sentetik kredi menkul kıymetlerinden kaynaklanan 2 milyar dolarlık sürpriz zararının küresel finans piyasalarına yönelik riskleri yeniden ön plana çıkarması ile birlikte, geçen haftadan sonra bu haftayı da kayıpla tamamlamaya yöneldi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.7 düşerek ton başına 8,050.50 dolara kadar indikten sonra bir miktar toparlandı ve Şanghay saati ile 11:19'da ton başına 8,080 dolara geldi. Kontrat bu hafta yüzde 1.2 geriledi.

Çin'de tüketici fiyatları Nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 artarken, üretici fiyatları yüzde 0.7 geriledi. TÜFE artışı Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminleri ile paralel çıkarken, ÜFE'deki düşüş beklenenden daha fazla oldu ve 2009'dan bu yana ilk kez iki ay üst üste düşüş gerçekleşti.

Hangzhou'da Nanhua Futures Co. analisti Cao Yanghui, "Bu, zayıf aşağı akım talebinin bir göstergesi" dedi ve "Bakır tüketim büyümesinde bu yıl açık bir yavaşlama görmekteyiz. Zira imalatçılar daha zayıf sipariş akışı olduğunu kaydediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bir gayrımenkul internet sitesi sahibi olan Soufun Holdings Ltd., bugün e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Çin'de emlak üzerindeki kısıtlamaların sürebileceğini, zira ankete katılan konut alıcılarının, gayrımenkul geliştirme yetkililerinin ve uzmanların yüzde 60'ının konut fiyatlarının bu yıl "makul" seviyelere düşmeyeceğini düşündüğünü kaydetti.

JPMorgan Chase & Co. CEO'su Jamie Dimon, bankanın baş yatırım ofisinde sentetik kredi menkul kıymetlerde "berbat" bir başarısızlıktan sonra 2 milyar dolar kaybettiğini söyledi.