Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, Avrupa'da borç krizinin daha da derinleşebileceği endişeleri ve JPMorgan Chase & Co.'nun türev ürünlerden 2 milyar dolar zarar ettiğini açıklamasının ardından düşüşünü sekizinci güne taşıdı ve bu yılki kazançlarının tümünü geri verdi.

24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksi yüzde 0.8 düşerek 642.04 seviyesine kadar indikten sonra hafifçe yükselerek Londra saati ile 06:19'da 643.28 puana geldi. Endeks bu hareket ile birlikte, Aralık 2008'den bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi. Endeks 8 Mayıs'ta 641.8 puana kadar düşerek bu yılın en düşük seviyesine inmişti.

Petrol ve bakır fiyatları, ABD'nin varlıklar bakımından en büyük bankası JPMorgan'ın CEO'su Jamie Dimon'ın, bankanın "berbat" hatalar yaptığını açıklamasının ardından, ikinci haftayı da kayıpla tamamlamaya yöneldiler. Yunanistan'da 6 Mayıs'taki seçimlerden bu yana hükümet kurulamazken, İspanya bu hafta dördüncü büyük bankasının kontrolünü aldı. Bu gelişmeler sonucu euro değer kaybetti.

Sydney'de emtia piyasaları bilgilendirme bülteni Barratt’s Bulletin'in CEO'su Jonathan Barratt, "Emtianın büyük bölümü için güçlü bir temel yaratan 2011 yılının sonundaki iyimserlik yavaş bir biçimde ortadan kalkmakta" dedi ve "Görünüm karşık ile negatif arasında bir yerde kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli petrol kontratı New York'ta yüzde 1.3 düşerek varil başına 95.78 dolara kadar indikten sonra 96.06 dolara geldi. Brent türü ham petrolün varil fiyatı Londra'da yüzde 0.9 düşerek 111.76 dolara kadar indi. Standard & Poor’s Ratings Services'in internet sitesinde belirtildiği üzere, ham petrol, GSCI Spot Endeksi'nin yüzde 51.4'ünü oluşturuyor.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.7 düşerek ton başına 8,050.50 dolara kadar indikten sonra bir miktar toparlandı 8,068.75 dolar seviyesine geldi. Spot altın yüzde 0.6 kayıpla ons başına 1,584.35 dolara indi ve son dört ayın en düşük seviyesine yaklaştı.