Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın çıkışının üstesinden gelebileceğini kaydederek, kurtarma karşıtı görüşlerin arttığı bir ortamda koalisyon hükümeti kurmakta zorlanan Yunan siyasiler üzerinde baskıyı artırdı.

 Schaeuble, Rheinische Post gazetesine yaptığı değerlendirmede, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın çıkışı endişesi ile kuşatılıp kuşatılmadığı sorusuna karşılık, "Son iki yılda çok şey öğrendik ve koruma mekanizmalarını oluşturduk" dedi. Schaeuble'nin bu yorumları Maliye Bakanlığı tarafından doğrulandı.

Schaeuble, "Euro Bölgesi'nde diğer ülkeler için sıçrama riski azaldı ve Euro Bölgesi, bütün olarak, daha dirençli hale geldi" dedi ve "Öngörülmeyen birşeye kısa sürede reaksiyon gösteremediğimiz görüşü yanlış" şeklinde görüş bildirdi.

Seçimlerin üzerinden beş gün geçmesine karşın henüz hükümet kurulamayan Yunanistan'da, Pasok lideri ve eski Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, bir birlik hükümeti kurmak için çaba sarfedecek. Venizelos, kurtarma paketindeki kemer sıkma tedbirlerinin kademeli olarak yumuşatılması için müzakere ararken, Demokratik Sol lideri Fotis Kouvelis ile Yunanistan'ı euroda tutma planları konusunda görüşecek.

Schaeuble, "Yunanlıların, mali kurtarma dahilindeki bütçe kısıntılarına ve ekonomik tedbirlere karşı geldiği bir ortamda, onlara dışarıda daha kolay ve daha az acı verici bir yol olduğunu söyleyen biri saçma konuşmuş olur" dedi.

Schaeuble, "Yunanlı dostlarımıza ve ortaklarımıza dürüst, adil ve açık bir şekilde söylemeliyiz ki, hep birlikte anlaşmaya vardığımızın dışında başka bir yol yok" dedi ve "Diğer Avrupalı hükümetler ve özel yatırımcılar ödün konusunda aşırı ileri gitti. Bu nedenle, Yunanistan, bunun karşılığında, yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini anlamak zorunda" değerlendirmesinde bulundu.

Schaeuble, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istiyoruz. Ancak Yunanistan'ın da bunu istemesi ve taahhütlerini kabul etmesi gerek. Hiç kimseyi zorlayamayız. Avrupa hızlı bir şekilde iflas etmeyecektir" dedi.