Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önceki üç denemesinde yatırımcıları bankacılık sisteminin güçlü olduğuna inandırmayı becerememiş olan İspanya, dördüncü bir deneme daha yapacak.

Tüm önceki çabaların çok büyük alkışlarla ilan edildiğini ancak inanılmaz sonuçlar yaratmadığını belirten Madrid'deki Navarra Üniversitesi'nin IESE işletme fakültesinin ekonomi profesörlerinden Javier Diaz-Gimenez, "Bu kez bunu başarmalılar" dedi.

İspanya 9 Mayıs'ta ülkenin en büyük 4. bankasının kontrolünü aldı ve ilk kez bankaları kurtarmak için kamu parasının kullanılabileceğini söyleyen başbakan Mariano Rajoy'un bugün bankaların, emlak varlıklarındaki zararlarını telafi etmelerine yardımcı olmak için daha fazla önlem açıklayabilir. Sistemi desteklemek ve yatırımcıları ikna etmekte başarısız olunması, Avrupa'daki borç krizinin yükselebileceği endişelerini artırıyor.

Rajoy 7 Mayıs'ta hükümetinin bugün İspanyol bankalarına yardımcı olacak planları açıklayacağını söyledi. İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos ise 3 Mayıs'ta bankaları, zarar olarak yazdıkları emlak yükünden kurtaracak kurallar hazırladığını belirtti.

Madrid Hükümeti aynı zamanda bankaların sağlıklı emlak kredileri için kenara ayırmaları gereken miktarı yüzde 7'den yüzde 30'a yükseltmeyi planlıyor. Bu kural, bankaların Şubat'ta ayırdıkları 53.8 milyar euroluk sermayeye ek olarak 3 milyar euro daha ayrılmasını öngörüyor.