Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin, büyümedeki yavaşlamanın derinleşmesinin ardından kredileri desteklemek üzere bankaların munzam karşılık oranlarını 6 ay içinde 3. kez indirdi ve 50 puanlık indirime gitti.

Çin Merkez Bankası'nın internet sitesinden Cumartesi günü yapılan açıklamada, yeni munzam karşılık oranlarının 18 Mayıs'tan itibaren geçerli olacağı belirtildi. Böylece Çin'deki bankaların ellerinde bulundurması gereken rezerv oranı yüzde 20'ye indirilmiş oldu.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, enflasyonla mücadele ve emlak fiyatlarını kontrol altına alma hamlelerinden kademeli olarak ülkenin büyümesini desteklemeye kayıyoor. Çin'in Nisan ayındaki ithalat kazançları durma noktasına yaklaşırken, sanayi üretimi 2009'dan bu yana en düşük hızında büyüdü ve yeni yuan kredileri bu yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin'deki yavaşlama sinyalleri, Avrupa'daki borç krizinin yeniden canlanmasının etkilerine ilişkin endişeleri de artırıyor.

Çin'in büyüme hızının hâlen daha zayıf olduğuna ve dış risklerin hızla arttığına dikkat çeken Australia&New Zealand Banking Group'un baş Çin ekonomisti Liu Li-Gang, Haziran ortasında bir munzam karşılık indirimi daha beklediklerini söyledi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlama, ABD'deki istihdam büyümesinin gerilemeye başlamasıyla, küresel risklerin bir kez daha altını çiziyor. Avrupa'daki merkez bankaları Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışı ve bu çıkışın nasıl idare edileceğini görüşmeye başladı.