Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceğine yönelik endişelerin artması ve Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisinin yerel seçim yenilgisinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse sentleri düşüşünü dördüncü güne taşırken, Euro değer kaybetti ve emtia grubu yılın en düşük seviyesine indi. Asya'da tahvil riski arttı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:47'de yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı da yüzde 0.2 geriledi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, petrolün New York'ta yüzde 0.6'lık kaybının da desteği ile yüzde 0.5 geriledi ve Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 1.2879 dolar seviyesine geriledi ve 23 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Asya'da tahvil riski yükselerek 30 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Yunanistan'da siyasi kilitlenme, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın bir birlik hükümeti kurma yönünde anlaşma sağlanmasına yönelik çabalarının başarısızlığa uğramasının ardından ikinci hafta da devam edecek gibi görünüyor. Merkel'in partisi ülkenin en kalabalık eyaletinde yapılan seçimleri kaybetti. Çin Merkez Bankası, sanayi üretiminin, yeni kredilerin ve perakende satışların geçen ay beklenenin altında büyümesinin ardından bankalara uyguladığı zorunlu karşılık oranını düşürdü. Çin böylelikle son altı ayda üçüncü kez zorunlu karşılıkları düşürmiş oldu.

Wellington'da Bank of New Zealand Döviz stratejisti Mike Jones, "Yunanistan'da haftasonu da hükümet kurulamamasının ardından, euro üzerinde baskı görüyoruz" dedi ve "Politika ve borç beklentileri bir yana, euro için bu yıl büyük sorun, ekonominin düşük performans göstermesi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi geçen hafta yüzde 4.4 ile Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından, bu kaybını biraz daha genişletti. Endekste düşen hisse sayısı yükselenden daha fazlaydı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 düştü ve Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 0.2 yükseldi.