Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan'ın eurodan çıkabileceğine ilişkin spekülasyonların artmasının, Çin'in, bankaların zorunlu karşılıklarını indirerek ekonomik büyümeyi destekleme çabasını gölgelemesi üzerine Asya Borsaları dalgalı seyir izledi.

Çin'in piyasa değeri bakımından en büyük imar şirketi China Overseas Land&Investment Ltd. yüzde 1.5 değer kazandı. En büyük pazarı olarak Avrupa'yı gören cam üreticisi Nippon Sheet Glass Co. yüzde 2 düştü. Rüzgar santrali operatörü China Longyuan Power Group Corp., yeni hisseler çıkarmayı planladığını söylemesinin ardından yüzde 11 geriledi.

Yatırımcıların özellikle Yunanistan olmak üzere Avrupa'daki belirsizlikten ötürü hareket etmekte zorlandığını belirten ITC Investment Partners Corp.'un kıdemli portföy yöneticilerinden Tokyo'daki Takuya Yamada, Çin'in munzam karşılık indiriminin yatırımcılar için bir artı olduğunu, ancak bu hamlenin ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı olmasından ötürü piyasanın çok fazla tepki göstermediğini söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi daha erken saatlerde yüzde 0.2 artması ve yüzde 0.5 düşmesinin ardından yüzde 0.1 kayıpla 118.49 puana geriledi. Endekste değer kazanan ve kaybeden hisse sayısı birbirine yakın seyretti. Endeks geçtiğimiz hafta Yunanistan'daki hükümet krizinin Avrupa'daki borç krizinin çözümüne yönelik çabaların işe yaramaycağı endişeleriyle geçtiğimiz hafta yüzde 4.4 düştü.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 ve Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 kazanç sağlarken, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.5 geriledi.

Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 ve Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.