Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik krizin neden olduğu siyasi krizin sürdüğü Yunanistan'da hükümet arayışları sürerken, teknokrat Başbakan Lukas Papademos, dışarıdan yardım gelmemesi durumunda ülkenin Haziran ayı başlarından itibaren parasız kalacağını bildirdi.

Papademos, Cumhurbaşkanı Karalos Papulyas'a sunduğu bir raporda, seçimler nedeniyle devlet mekanizmasının gevşemesi sonucu vergilerin tahsil edilemediğini, vergi mükelleflerinin de vergi ödemede isteksiz davrandığını belirterek, bu durumun devletin ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük zorluklar yarattığını bildirdi.

Raporunda ayrıca, ilk kurtarma paketinin Mayıs ayı taksiti olan 1 milyar euro kesilmesi durumu daha zorlaştırdığını bildiren Papademos, ülkedeki siyasi istikrarsızlığın bir an önce aşılarak, AB ve IMF'den yeni yardımların ödenmesinin yolunun açılmaması durumunda, ülkenin öngörülenden daha kısa bir sürede "sıfır noktasına" gelerek yükümlülüklerini yerine getiremez duruma düşeceğini belirtti.

Yunan medyasında yer alan haberlere göre, Papulyas, Papademos'un raporunda belirtiklerini siyasi parti liderlerine ileterek, bir an önce anlaşıp hükümeti kurmalarını istedi.

Euro Kuşağı ve IMF, Yunanistan'da hükümet kurulmadan yeni yardımın olmayacağı açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan, kısa bir süre önce Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF), 10 Mayıs'ta serbest bırakılması kararlaştırılan ilk kurtarma paketinin 5.2 milyarlık Mayıs taksitinin 1 milyarının bloke edildiğini açıklamıştı. EFSF, 1 milyarın Yunanistan'ın şimdilik buna ihtiyacı olmadığı gerekçesiyle bloke edildiğini belirtirken, Yunan medyasında çıkan haberlerde, EFSF'nin, ülkedeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle böyle bir karar aldığı öne sürülmüştü.

-Hükümet arayışları sürüyor-

Yunanistan'da, 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet kurmak için koalisyon arayışlarının sonuçsuz kalması üzerine Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, siyasi parti liderleriyle dün görüştü. Cumhurbaşkanlığı konutunda gerçekleştirilen görüşmelerde, ilk önce ilk üç sıradaki partilerin liderleriyle biraraya gelen Papulyas, daha sonra diğer parti liderleriyle de ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerin ardından liderler yaptıkları açıklamalarda hükümet kurulması konusunda anlaşma sağlanamadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Papulyas'ın, Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras ve PASOK lideri Evangelos Venizelos ile akşam saatlerinde tekrar biraraya gelmesi bekleniyor.