Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Siyasi çıkmazın devam ettiği Yunanistan'ın eurodan çıkacağı spekülasyonun artması ve Moody's'in 26 İtalyan bankasının kredi notunu indirmesinin riskli varlık taleplerini azaltması üzerine Topix Endeksi 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Satışlarının yüzde 39'unu Avrupa'da kaydeden Nippon Sheet Glass Co. yüzde 4.2 değer kaybederek, rekor düşük seviyeye geriledi. Kawasaki Kisen Kaisha Ltd., kargo ücretlerinin düşmesiyle nakliye şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Hokuetsu Kishi Paper Co., karlarının düşeceği tahmini üzerine yüzde 6.3 değer kaybetti.

Topix Endeksi yüzde 1.9 kayıpla 742.38 puan seviyesine geriledi ve 19 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 9'ün üzerinde hisse değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4 düşüşle 8,850.01 puan oldu. Nikkei Endeksi'nin işlem hacmi 30 günlük hareketli ortalamasının yüzde 15 üzerinde seyretti.

Piyasanın Yunanistan'daki belirsizlikten ötürü en kötü senaryoyu düşünmeye başladığını söyleyen Tokio Marine&Nichido Fire Insurance Co.'nun portföy yatırım grubu yöneticisi Shintaro Takeuchi, Yunanistan'daki çalkantıların ekonomik temelleri olumsuz etkileyeceğini, ancak şimdilik beklentilerin satışlara neden olduğunu belirtti.

Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin yeniden hararetlenmiş endişelerin etkisiyle Nikkei 225 Endeksi 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 14 gevşedi. 6 Mayıs'taki seçimlerin ardından hükümet krizi yaşayan Yunanistan, Avrupalı yetkililerin ülkeden vazgeçeceği endişelerine neden oldu.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün yüzde 0.2 yukarıda seyrediyor. Endeks dün Yunanistan'ın ulusal birlik hükümeti kurmada bir kez daha başarısız olması üzerine yüzde 1.1 geriledi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Avrupa'nın Yunanistan'ı kurtarmak için elinden gelen en büyük çabasını gösterdiğini savundu.