Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

6 Mayıs'taki seçimlerin ardından hükümet kuramamış ve yeniden seçime giden Yunanistan'a ilişkin endişelerin, ABD'de beklenenden iyi gelen ekonomik verileri gölgelemesiyle Dow Jones Endeksi neredeyse 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar Endeksi'nin en uzun rallisini kaydetmesinin ham madde taleplerini azaltmasıyla emtia hisseler düşüş kaydetti.

Avon Products Inc., en yakın komşu kozmetik satıcısı Coty Inc.'in şirkete verdiği 10.7 milyar dolarlık teklifi gerçi çekmesinin ardından yüzde 11 değer kaybetti. ABD'nin en büyük ev araç ve gereçleri perakende satış mağazası Home Depot Inc., satışların azaldığı tahmini üzerine yüzde 2.4 düştü. Lennar Corp. ve D.R. Horton Inc., konut inşaatçılarının güveninin 2007'den bu yana en  yüksek seviyesine tırmanmasıyla yüzde 2.5'in üzerinde primlendi.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 1,330.66 puana geriledi. Endeks son 3 günde yüzde 2 düşüş kaydetti. Dow Jones Endeksi'nde de kayıplar yüzde 0.5'e ulaştı ve endeks 12,632 puan ile 19 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Dün Amerikan Borsalarında 7.3 milyar hisse el değiştirdi ve işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 9 üzerinde seyretti.

Piyasalarda Avrupa draması korkusunun görüldüğüne dikkat çeken ING Investment Management'ın New York'taki varlık yatırımları müdürü Paul Zemsky, "Eurodan çıkmanın Yunanistan için bir felaket, ekonomi için de çok masraflı olacağı çok açık. Ancak bunu yapabilecek bir noktadalar" dedi. ABD'den gelen ekonomik verilerin olumlu olduğunu söyleyen Zemski, ancak yatırımcıların hisse senetlerinden korktuğunu, bunun da sinir bozucu bir durum olduğunu söyledi.

Hisse senetleri 3. gününü de kayıpla geçirirken, euro, Yunanistan endişeleriyle 4 ayın en düşüğüne geriledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın aracılık çabalarının sonuç vermemesinin ardından ülke yeniden seçime gidecek.