Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

6 Mayıs'taki seçimlerin ardından, Yunanistan'daki siyasi partiler, kemer sıkma karşıtı Syriza'nın koalisyona karşı çıkmasıyla ulusal birlik hükümeti kurmayı başaramadı. Yunanistan yeniden seçime gidiyor.

Haftasonundan bu yana siyasi parti liderleriyle görüşerek arabulucuk yapmaya çalışan Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas da Syriza, Yeni Demokrasi ve Pasok arasında bir köprü kurmada yetersiz kaldı. Ülke bugün geçici bir hükümet kurarak, 17 Haziran'da yapılması beklenen yeni seçimlere kadar bu hükümet ile idare edecek.

Ülkenin yeni yapılacak seçimlerde kemer sıkma programlarına karşı daha sert bir tavır alacağı ve bu durumun ülkeyi eurodan çıkışa sürükleyebielceği ihtimali, Salı günü piyasalara kan kaybettirdi.

Avrupa'daki banka hisseleri, FTSE Eurofirst Bankacılık Endeksi'nin 2009 krizinden önceki seviyesinin altına gerileyerek, 2004'ten bu yana en düşük düzeyine işaret etmesiyle 2. gününde desert satış gördü.

Yatırımcıların, Yunanistan'daki belirsizliğin, sistemik önemi olan İtalya ve İspanya gibi euro ekonomilerine sıçrayabileceği endişesi üzerine İtalya ve İspanya'nın 10 yıllık hazine kağıtlarının getirisi sırasıyla yüzde 5.83 ve yüzde 6.3'e yükseldi.

Cumhurbaşkanı Papulyas ile 2 saat görüşen Pasok lideri Evangelos Venizelos, ülkenin çok olumsuz bir havada seçimlere doğru ilerlediğini söyledi.