Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Nature dergisinin internet sitesi, yıllar önce geçirdikleri inme nedeniyle bacakları ve kollarını kullanamayan iki kişinin, beyinlerine yerleştirilen çok küçük bir sensör yardımıyla, bağımsız robot kollarını nasıl kontrol edebildiklerini gösteren rapora yer verdi.

Brown Üniversitesi, Providence VA Tıp Merkezi, Harvard Tıp Fakültesi'nden bilimadamlarının çalışmalarına dayanan raporda, bebe aspirini büyüklüğündeki sensörün, katılımcılar kollarını oynattıklarını hayal ederken, birkaç düzine beyin hücresinin elektriksel faaliyeti üzerinde yoğunlaştığı bildirildi.

Sensörün daha sonra sinyalleri, onları komutlar halinde robot kollara gönderen bir bilgisayara ilettiği belirtildi.

Deneme sırasında biri kadın diğeri erkek olan katılımcıların, robot kollarını, önlerindeki toplara ulaşmak ve onları sıkmak için yönlendirmeye çalıştılar. Erkek katılımcı, girişimlerinin yüzde 50'sinden azında, kadın ise yüzde 60'dan fazlasında başarılı oldu.

Cathy Hutchinson adlı kadın katılımcıdan aynı zamanda kolunu kullanarak kahve içmesi istendi. Bunun, şişeyi kaldırması, pipetle içebilmesi için dudaklarına götürmesi ve şişeyi masaya geri koymasını gerektiren üç ayrı eylemden oluştuğu, kadının, 6 denemeden 4'ünde başarılı olduğu kaydedildi.

Araştırmacılardan doktor Leigh Hochberg, kadın katılımcı için, ''Yüzündeki gülümseme muhteşemdi'' dedi.

Uzmanlar, deney aşamasında olan, beynin kontrolünde yapılan çalışmaların, teknoloji geliştiğinde ve maliyetler düştüğünde felçli insanların gündelik yaşamlarına yardım edeceği görüşünde.