Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA’DA KÖRDÜĞÜM

Yunanistan cephesinden açıklamalar gelmeye devam ederken, son duruma göre genel seçimler 17 Haziran’da yapılacak ve anketlere göre de kurtarma paketi karşıtı Syriza birinci parti olmaya devam ediyor. Ülkenin Euro Birliği’nden çıkmaması gerektiği yönündeki irade ve beyanlar dün ilki gerçekleşen Merkel – Hollande buluşmasında da dile getirilirken IMF Başkanı Lagarde de bunu istemediğini, ancak çıkışın yaşanması durumunda buna hazırlıklı olduklarını belirtti. Yunan bankalarına geçici olarak kredi hatlarını Yunanistan Merkez Bankası üzerinden aktaracak olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise dün geçici panik yarattı. Banka sermayelendirme planı çerçevesinde Avrupa İstikrar Fonu (EFSF) tarafından satılan 18 milyar euroluk bononun parasal karşılığı henüz fiilen Yunan bankalarının kasasına girmiş değil. Gelecek hafta Avrupa Birliği tarafından onaylanmasıyla ülkeye gireceği düşünülen sermaye bankaların yapısını ve sermaye yeterliliklerini düzeltene kadar ECB bu bankalara Acil Likidite Destek (ELA) program çerçevesinde destek verecek. ECB kurallarına göre batık ya da işletme sermayesi ekside kuruluşlara yardım edemiyor, bunu ancak o kuruluşun merkez bankasının gözetim ve garantörlüğünde sağlayabiliyor. Diğer haber kaynağı ise İspanya olmaya devam etti. Halihazırda bir banka kurtarma planı yürüten ülkede önceki Başbakan Zapatero Haziran ayı sonunda ülkenin kurtarmaya ihtiyacı olacağını açıkladı. İkincil piyasada alıcının ECB olduğu yönündeki dedikodu ile toparlayan İspanyol 10 yıllık tahvil faizi günü % 6.292 bileşiğe gerileyerek tamamladı. İtalya ve Yunanistan gibi tahvillere de ilgi görülürken Alman ve ABD gibi güvenli limanlar da kötü bir gün geçirmediler. Sırasıyla güne % 1.47 ve % 1.79 bileşikten devam ediyorlar.

ABD’DE GÖZLER FED’DEYDİ, ASYA’DA VERİLERDE

Avrupa kaynaklı endişelerle gün boyu dalgalı seyir izleyen global varlıklar tek umutları olarak FED’i gördüler. Eurostoxx 600 Endeksi yılın en düşük kapanışını yaparken günü de % 0.55 düşüşle tamamladı. ABD seansına girerken umutlar artsa da kapanış ekside yapıldı. Bir önceki toplantı tutuanaklarında konuşulan konular yatırımcıların bir kısmına umut verdi. Bazı FED başkanlarının ekonominin toparlanmaya devam ettiği ve toparlanmanın sürdürülebilir olduğu yönündeki görüşlerine karşın yine bazı üyelerin ekonomik aktivitenin zayıflaması ve enflasyonda FED hedeflerinin çok altında bir seyir olması durumunda daha fazla destekten bahsettikleri görüldü. Dolar Endeksi aşağıya gelirken bonolar da kayıplarını telafi ettiler. Hisse senetleri ise günü düşüşle kapattı. S&P 500 % 0.44 gerileyerek 1.324 puana inerken vadeli işlemlerde alımlar var.

Asya’da yeni haber gelmemesi mutluluk verirken Japonya’nın da son çeyrekte % 3.5 olan beklentilerin üzerinde % 4.1 büyüme açıklaması moral oluyor. Japon Yeni, Dolar karşısında değişim göstermezken son gelinen seviye 80.29. MSCI Asya Endeksi % 1 yukarıda seyrediyor. Çin’de açığa satışa yeni düzenlemeler geleceği haberleri ile aracı kurumlar yükselirken, enerji tasarruflu eşyalar için destek verileceği haberleri ile de tüketici hisseleri tepki verdiler ve Şanghay Bileşik Endeksi % 1.29 primli. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise % 0.13 yukarıda.

TÜRKİYE AYRIŞTI

Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılatırmaya gitmediği 3. Günde borçlanma maliyetleri kısmen gerilerken bankalar olumlu etkilendiler. TL’deki görece olumlu performans devam ederken Başkan Başçı yaptığı konuşmada, gerekirse destek verecek araçları olduğunu belirtti ve teknik seviyelerde gelen satışla TL, dolara karşı düştüğü 1.83 seviyesinden yükseldi ve güne 1.8167’den başlıyor. Global faiz makaslarının daralması ve merkezin fonlama maliyetini görece aşağı çekmesi sonrasında kısa vadeli bonolar kısmen rahatladı. Gösterge tahvil günü % 9.53 bileşikten tamamladı. Sepet Kur ise güne 2.0672’den başladı. Günün kazananı ise İMKB 100 Endeksi oldu. MSCI endekslerindeki ağırlığı % 1.37’den % 1.46’ya yükseltilen İMKB’nin böylece taze para akışına sahne olacağı tahmin edildi ve alımlar kuvvetlendi. Endekste likiditesi yükseltilen Akbank, Sabancı ve Garanti Bankası gibi hisseler daha iyi performans gösterirlerken, endeksteki likiditesi azalan Koza Altın geriledi. Bileşik Endeks % 1.13 yükselirken kapanışı da 58.100 puandan yaptı ve böylece 200 günlük ortalamasa olan yaklaşık 57 binli bölge bir kez daha endekse destek vermiş oldu. Bugün ABD’de açıklanacak olan haftalık işsizlik verileri, Avrupa’dan gelebilecek açıklamalar piyasanın radarında olacak.

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü