Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut ve fabrika, Japonya'da da ekonomik büyüme verilerinin beklentileri aşmasıyla kazanç beklentisi yükseldi; Japon hisseleri değerlendi. Topix Endeksi 6 günlük düşüşüne ara verdi. Hisse senetlerindeki yükselişte, teknik göstergelerin, piyasanın aşırı satış gördüğüne işaret etmesi de etkili oldu.

Satışlarının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 2.3 primlendi. Regza marka televizyonların da üreticisi olan Toshiba Corp. yüzde 5.3 yükseldi. Melco Holdings, karının yüzde 22 artacağını tahmin etmesi üzerine yüzde 7.2 değer kazandı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 kazançla 8,868.27 puana çıkarken, endeksin işlem hacmi de 30 günlük ortalamanın yüzde 23 üzerinde seyretti. Topix Endeksi yüzde 1.1 artışla 747.14 puana yükseldi ve endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 3 hisse değerlendi. Hisse senetleri daha erken saatlerde, Avrupa Merkez Bankası'nın bazı Yunan bankalarına kredi vermeyeceğini söylemesiyle gerilemişti.

Çok fazla satış yapmak istenmediğini, çünkü hisselerin son zamanda aşırı satış gördüğünü, piyasanın geri sıçramak istediğini söyleyen Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun Tokyo'daki kıdemli stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, borç krizinin Japonya'yı etkileyeceğini, ancak ABD ve Avrupa'ya kıyasla çok daha sınırlı ölçüde olacağını belirtti.

Nikkei 225 Endeksi 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden, Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 13 gevşedi. Aynı dönemde Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 6.2; Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 8.4 düştü.

Topix Endeksi'ndeki hisselerin değeri, defter değerlerinin 0.89 katında seyrediyor. Bu oran S&P 500 hisseleri için 2.1; Stoxx Europe 600 hisseleri için 1.34 katından fiyatlanıyor.