Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's aralarında Banco Santander SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA gibi en büyük bankaların da yer aldığı 16 İspanyol bankasının kredi notunu resesyon ve artan kredi kayıplarından ötürü düşürdü.

Moody's'in yaptığı açıklamada 9 kuruluşun kredi notunun 3 kademe birden indirildiği, 7 bankasının ise daha fazla kesinti için izlemede tutulacağı belirtildi. Santander'ın İngiltere'deki bankasının notu da indirildi.

Mood's'in hamlesi 14 Mayıs'ta 26 İtalyan bankasının, 13 Şubat'ta da İspanya'nın kredi notunun düşürülmesini izledi. Kuruluşun yaptığı açıklamada not indiriminin gerekçesi olarak kredi kayıplarındaki artış, resesyon, sıkılaştırılmış fonlama girişi ve inanılırlığı azalan İspanyol hükümetinin bankaları destekleme yeteneğinin azalması gösterildi.

Bankaların kredi itibarına tehdit oluşturan operasyon ve piyasa fonlama sorunları olduğunun belirtildiği Moody's'in notunda, İspanyol ekonomisinin 2012'nin ilk çeyreğinde yeniden resesyona girdiğine ve Moody's'in şartların iyileşmesini beklemediğine dikkat çekildi.

Santander ve BBVA'nın kredi notu Aa3'ten A3'e çekildi.