Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF, Yunanistan'ın 17 Haziran'da seçime gitmesinden önce Atina'ya gitmeyeceğini ve kredi programı değerlendirmesini yapmayacağını söyledi.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin dış ilişkiler direktör yardımcısı David Hawley, değerlendirmeler için yeni hükümetin kurulmasını bekleyeceklerini açıkladı.

Ekstra destek olmadan Yunanistan'ın Haziran sonunda hükümet maaşları ve sosyal güvenlik programlarını ödeyecek parası kalmayacak. Bu ödemeler IMF ve Avrupa Birliği'nin 130 milyar euroluk kurtarma paketine bağlı.

Ancak IMF'nin ödemeleri yalnızca  reformların yerine getirilmesi koşuluyla yapması, Yunanistan'daki seçimlerin üzerindeki baskıyı daha da artırıyor. Yunan halkı kemer sıkma önlemlerine sert bir şekilde karşı çıkarak, IMF/AB kurtarma programının geleceğini de belirsizliğe sürükledi.

IMF yetkilisi, fonun direktörü Christine Lagarde'ın çağrılarını tekrarlayarak, Avrupalı liderleri Euro Bölgesi'ndeki krize kapsamlı bir çözüm bulmaya çağırdı.

IMF, Avrupalı liderlerden 4 hamle bekliyor: Krizin yayılmasına karşı finansal savunmanın güçlendirilmesi, esnek para politikalarıyla kısa vadeli talebi destekleyecek önlemler, ülkelerin rekabetliliğini destekleyecek reformlar ve Euro Bölgesi'nin entegrasyonu ve risk paylaşımına yönelik bir plan.

Hawley, Avrupa Merkez Bankası'nın da büyümeyi desteklemek üzere faizleri aşağı çekebilecek noktada olduğunu savunarak, "Başka alışılmadık politika önlemleri de gerekebilir" dedi.