Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, bu hafta içinde son dört ayın en düşük seviyesine düşüşün abartılı olduğu görüşü ve Japonya'nın ekonomik görünümü sekiz ay sonra ilk kez yükseltmesi ile birlikte, beş günlük gerilemenin ardından yükseldi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.6 yükselerek, Tokyo saati ile 12:03'te ton başına 7,696.75 dolara çıktı. Kontrat bu hafta yüzde 4 düştü ve 16 Mayıs'ta 7,625 dolara kadar inerek 10 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Temmuz vadeli bakır kontratı Comex'te yüzde 0.2 yükselerek pound başına 3.4860 dolara çıktı.

Londra bakırının 14 günlük RSI değeri 16 Mayıs'tan bu yana 30 seviyesinin altında seyrediyor. 30 seviyesinin altı, bazı yatırımcılar için aşırı satım durumunu gösteriyor ve metalin yükselme arefesinde olduğunu işaret ediyor. Piyasa öte yandan, Japonya hükümetinin, ülke hisse senetlerinin 2001 yılında bu yana en uzun süreli haftalık düşüş serisini yaşamaya yönlenmesine karşın, ekonomiyi "ılımlı hızda" toparlanma yolunda olduğu şeklinde değerlendirmesinden de destek buldu.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Bakır sıçrama yapıyor, zira piyasa aşırı satım durumunda" dedi ve "Piyasa kısa vadede 7,500 dolar civarında destek bulabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, ülkedeki resesyonu ve bankaların kredi zararlarını işaret ederek, 16 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdü. Diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın kredi notunu, ülkenin Euro Bölgesi üyeliğini sürdüremeyebileceğini endişelerine bağlı olarak bir basamak indirdi. Dün ABD'de açıklanan Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi Mayıs ayında sürpriz bir şekilde eksi 5.8 seviyesine indi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri Mark Pervan ve Natalie Robertson, bugünkü bilgilendirme raporunda, "Riskten kaçınma durumu ile birlikte, emtia için durum biraz karışık" dedi ve "Avrupa ve ABD'de daha geniş piyasa riskleri açık bir şekilde piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor" yorumunda bulundu.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Eylül vadeli bakır kontratı yüzde 0.5 düşerek ton başına 55,160 (8,720 dolar) yuana indi.

LME'de aluminyum fazla değişmeyerek ton başına 2,055 dolarda kalırken, çinko yüzde 0.4 yükselerek ton başına 1,907 dolara ve kurşun yüzde 1.2 kazançla ton başına 1,950 dolara çıktı. Nikel yüzde 0.6 düşerek ton başına 17,100 dolara geriledi. Kalay ise yüzde 0.4 değer kazanarak ton başına 19,275 dolara ulaştı.