Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin kötülediği endişelerinin etkisiyle euro 4 ayın en düşüğüne gerileyerek kayıplarını 3. haftasına genişletti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in ülkenin euro birliğinden çıkma riskini gerekçe göstererek Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu düşürmesinin ardından euro, yen karşısında 3 ayın en zayıf seviyesini kaydetti. Eurodaki düşüşte İspanya'a yükselen maliyetlerin, krizin yayıldığı spekülasyonlarını artırması da rol oynadı. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları Asya Borsalarının, küresel hisse senetlerindeki düşüşü devam ettirmesiyle 6. gününde de geriledi.

Piyasanın, krizin yayılmasından ve İspanya'nın bir sonraki durak noktası  olması ihtimalinden çok endişelendiğini belirten Rochford Capital'ın Sidney'deki yönetici direktörlerinden Thomas Averill, euronun 1.26 doların altına gerilemesi halinde, euronun 2010'daki seviyelere düşmek için fazla beklemeyeceğini öngördü.

Euro, dolar karşısında 1.2668'den 1.2659'a gerileyerek 17 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Daha erken saatlerde 100.47 yenden 7 Şubat'tan bu yana en düşük değerine işaret eden euro, yen karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 100.51 düzeyine geri çekildi. Dolar/Yen paritesi ise 79.35'ten işlem gördü.

Avrupa'nın ortak para birimi euro 11 Mayıs'tan bu yana dolar karşısında yüzde 2 zayıfladı ve 3. haftasını da ekside tamamlamaya yöneldi. Euro/Dolar , 13 Ocak'tan bu yana en uzun süreli kayıp döneminden geçiyor. Yeni Zelanda Doları bu hafta yüzde 3.4 düşük seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.9; Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 1.5 ve Stoxx Europe 600 Endeksi de yüzde 1.1 geriledi.